С. Глосов: Строителният бранш все още не е излязъл от криза

1403
С. Глосов: Строителният бранш все още не е излязъл от криза

„Строителният бранш все още не е излязъл от кризата, дори не е тръгнал да излиза," коментира инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, по време на проведена днес пресконференция.

Със старта на големите инфраструктурни проекти, които се очакват, е възможно положението да започне да се подобрява, като това би могло да се случи през пролетта на следващата година, допълни още Глосов.

На 30 септември изтече срокът за годишно потвърждаване на строителните фирми. Преди шест месеца очакванията бяха за отпадане на 1200-1500 фирми от регистъра. Тази прогноза бе потвърдена, макар че бройката на отпадналите фирми тази година е 1100, което дава основание за умерен оптимизъм.

В същото време са регистрирани нови 414 фирми, като към 20 октомври числото на общия брой фирми в регистъра възлиза на 4 072.

За радост мнозинството фирми остават на пазара и продължават да работят. Явно това са фирми, които оцеляват и продължават да се борят, коментира още председателя на най-голямата браншова камара у нас. Регистрирането на нови фирми значи, че се появяват нови участници на пазара.

Както миналата, така и тази година, регистърът се чисти от т.н. конюнктурни фирми, създадени през 2006-2008, с цел строителство на една две или няколко сгради. След свиването на пазара те отпаднаха от него. Големите строителни фирми все още не са отпаднали.

Основната част от строителните фирми разширяват своя обхват на дейност. Те са увеличили своя числен състав, ресурс и възможности.

Очакванията са и тази година да продължава да се понижава обемът на строителната продукция, като тази година спадът се очаква да е над 20% спрямо миналата година.

Фирмите във все по-голяма степен се ориентират към инфраструктурно строителство. Ръст на строителството има в инфраструктурните проекти, следствие на изграждането на магистрала Тракия.

Това ще е тенденцията и в следващите две години. Работи се по Дунав Мост, магистрали Марица и Струма.

През втората половина на тази година се наблюдава известно оживление в сферата на имотния пазар, който все още е слаб и недостатъчен, за да извади сектора от трудното му положение.

Друго направление, по което се очаква оживление в бранша, е изграждане на проекти по европейски програми в селските райони.

Очаква се строителството на завода за отпадъци в София. Сериозни проекти може да има и по енергийни инициативи, като над 15 000 работни места се очакват при строителство на АЕЦ Белене.

Сериозен въпрос бе разплащането на задълженията на държавата към фирмите. С постановление бе взето решение за разплащане на държавата с тези фирми. Процесът тръгна бавно, но в последствие много фирми подадоха документи.

Към 20 октомври са разплатени над 96 млн. лева, подадените заявления са 698, издадените от НАПИ удостоверения са 653, със стойност за над 100 млн. лева. Договорените за издаване цесии са над 500.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Qsen
# 0
12:10 | 25 October 2010
towa e porednoto dokazatelstwo che njama ustoichiw pazar na Gilishta nowo stroitelstwo..........................,,,,....njama ustoichiwost.... dobre che e durgawata da im dade njakoe proektche... Njama guwkawost ,, W bG wsichko si teche postaromu.....te wi sega 1000 ewra......,,,,,pri zaplata 350-400 ewra....................
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg