Създава се най-голямата европейска компания за инвестиции в недвижими имоти след сливане

1179
Създава се най-голямата европейска компания за инвестиции в недвижими имоти след сливане

Френската компания за инвестиции в недвижими имоти - Unibail Holding се е съгласила да закупи холандската група Rodamco Europe в сделка, която ще създаде най-голямата, листната на борсата компания за инвестиции в недвижими имоти в Европа с 95 търговски центъра в 14 страни, сочат публикувани днес данни във френските медии.

Френската компания ще предложи 0.53 свои акции за една акция от Rodamco, което оценява акциите на последната с 15% премия спрямо нивото й на затваряне на борсата в петък и я оценява на близо 11 млрд. евро.

След оповестените данни акциите на Rodamco поскъпнаха с 10.7% до 120 евро за брой по време на търговията им в Амстердам. За разлика от тях акциите на френската Unibail загубиха 3.4% от стойността си.

Анализатори от немската банка Deutsche Bank определиха цената като "не особено ниска", а в дългосрочен аспект преспективите за новата компания остават добри.

Заедно двете фирми са най-големите собственици на търговска недвижима собственост в страни като Швеция, Испания и Холандия, а също и във Франция.

През март Unibail съвместно с фонда на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs - Whitehall Fund продадоха офис-комплекса Coeur Defence в Париж за рекордните 2.1 млрд. евро.

Двете компании определиха сливането като "сливане между равни", като новата компания ще се ръководи от изпълнителния директор на френската компания.

От двете компании обявиха, че в резултат на сливането сумарната печалба на двете компании ще се повиши с 40-65 млн. евро годишно до 2012 година.

След оповестяването на сделката поскъпнаха книжата и на другите големи компании за инвестиране в недвижими имоти търгувани на борсата, в резултат на спекулации за по-нататъшни сделки в сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg