Селските имоти се върнаха на цени от преди 5 г.

1671
Селските имоти се върнаха на цени от преди 5 г.

За пръв път от години цените на селските имоти започнаха да бележат спад още в началото на 2009 г., т.е. те много бързо реагираха на промяната в икономическата обстановка и настъпването на кризата в България, посочват от Бългериан Пропъртис в годишния си анализ.

Селските имоти поддържаха стабилен темп на нарастване на цените през последните години, като дори през 2008 г. средните им стойности нараснаха с 24% спрямо 2007 г., въпреки намалелите обеми на продажби с 43.5% през 2008 г. спрямо 2007 г.

Но ето, че кризата не подмина и този тип имоти и през 2009 г. техните цени спаднаха с над 50% на годишна база, като ги върнаха на нива от 2004/05 г.

Анализите за 2009 г. посочиха още към края на март 2009, че спадът в средните цени на селските имоти е с 40% спрямо средните нива за 2008 г, а спадът в обемите на продажби продължи до края на април и достигна 55% спрямо същия период на 2008 г.

Месец май 2009 г. доведе промяна в пазара на имоти и активизация поради намалелите цени, като това се отрази и в сегмента на селските имоти. От месец май до края на август средните цени на реализираните сделки с недвижими имоти продължиха да спадат и достигнаха допълнителен спад от 33% спрямо периода януари - април 2009 г., а обемите от сключени сделки се повишиха с 35% спрямо същия този период.

За 2009 г. спадът в обемите на продажби на селски имоти е 41% спрямо 2008 г. (след спад от 43.5% за 2008 спрямо 2007 г.) Средните цени на продадените селски имоти спаднаха от 30 800 евро за 2008 до 14 300 евро за 2009 г., което представлява спад от 53.5% спрямо средните цени през 2008 г.

Именно ниските цени върнаха и интереса и на купувачите към евтини селски имоти. Този път обаче не само британци се интересуват от покупка на селски имоти, а и много българи, руснаци, както и представители на най-разнообразни националности от цяла Европа и целия свят.

Спадът в средните нива на продадените селски имоти е различен за отделните региони на страната.

Най-голям спад бележат селата около София, Варна, Бургас, Кърджали, Видин и Монтана - това са региони, в които цените бяха нараснали значително през последните години. Спад има дори и в района на Велико Търново, който традиционно е атрактивен за покупки на селски имоти.

Изключение от общата тенденция на спад правят единствено селските имоти около Пловдив и Стара Загора, чиито спад е доста малък в сравнение с останалите региони.

Това се дължи на факта, че продавачите на имоти в тези места не бяха склонни да свалят цените на имотите си и това доведе до много малък обем продажби в тези райони, както и поради факта, че в тези райони има пазар и за по-качествени и скъпи селски имоти за постоянно живеене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg