Сглобяемата къща на цената на голям апартамент в София

2067
Сглобяемата къща на цената на голям апартамент в София

Ако сте решили да живеете в покрайнините на София, в "полите на Витоша", или просто мисълта да живеете в апартамент ви потиска, то определено мечтата да си имате къща ви привлича с голяма сила.

Друга причина, която да ви изкуши и натежи в полза на живот в къща, може да се окаже значителното поскъпване на цените на апартаментите, които в София в "добрите квартали" вече прехвърлят психологическото ниво от 1000 евро, а някъде отиват дори над 1 500 евро.

За да живеете в къща, има няколко ключови момента, като може би един от най-важните е закупуването на парцел. Трябва да имате предвид обаче, че в последните една-две години станахме свидетели на значителното им поскъпване.

Ако сте решили да карате по-икономично, ще трябва да прежалите дестинации като Бояна, Драгалевци и Симеоново, където средната цена на парцелите е приблизително 264 евро за кв. м, а с около сто евро отгоре (средно 331 евро на квадрат) е сумата за парцел в Манастирски ливади и Малинова долина.

Възможността да гледате езерото Панчарево или Искър през прозореца си ще ви струва 118 евро на квадратен метър. Толкова е средната цена на имотите в района на Герман, Кокаляне, Панчарево и Пасарел.

За по-малка къща с малко дворче, да кажем парцел от 700 кв. м, би ви устроил. По средна цена от 120 евро за кв. м. Тук е и първият ви по-значителен разход, който се оказва и основната част, и възлиза на около 80 000 евро.

И тук имате избор да тръгнете по "лесния начин" или по "трудния". Под лесен се разбира да се доверите на къщите от "сглобяем тип", които стават готови в рамките на няколко месеца, но са по-слабо гъвкави откъм задоволяване на "личните профили", както и не винаги отговарят на традиционното българско схващане за стабилна къща, излята от бетон със "здрави основи" и мазе (което често само събира прах).

Другият вариант, за който обикновено си мислим, че ще ни излезе "по-тънко", е поверяването на строителен предприемач.

Тук обаче се подгответе да чакате дълго, цената да не ви излезе, както сте се разбрали предварително, и обикновено трябва да имате много свободно време за "контрол" на строителния процес. А в крайна сметка, можете да сте не особено приятно изненадани от крайната цена.

Нека да разгледаме по-подробно първия вариант, изхождайки от презумпцията, че ви устройва новия тип "американски", а вече и "европейски" къщи, нямате свободно време за разправии и освен това бързате да стане относително в по-кратки срокове.

Ето какво можете да очаквате от стартирането на един проект като разходи от една от алтернативните оферти, които можете да намерите на пазара:

- сума за проектиране
- сума за съгласуване на проектите
- сума за подготовка на парцела
- сума за изграждане на основата и включване на водопровод и канализация
- сума за строителство на сградата
- сума за узаконяване на сградата

След като съберете сумите по всички тези разходи се получава, че готова къща, направена по всички норми, излиза от 900 до 1150 лева за кв. м.

Или казано по друг начин, за относително немалка къща от 150 кв. м сумата, която ще трябва да платите, е, примерно, от около 150 хил. лева, или да кажем 75 хил. евро. Добавено към стойността на парцела излиза около 155 хил. евро.

Това е напълно съпоставимо, дори по-евтино, от апартамент от 150 кв. м в относително добър квартал на София. Трябва да се има предвид, че апартамент с подобна чиста площ по средна цена за кв. м от 1 200 евро възлиза на цена от около 180 000 евро.

Всъщност, при изравняване на цената между двата варианта имате аванс от 25 000 евро, които бихте могли да използвате за по-скъп парцел или за допълнителни услуги, свързани с проектирането и изграждането на сглобяемата къща, в зависимост от личните ви предпочитания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg