Шилер: Спадът в цените на имотите в САЩ може да е по-голям от Великата депресия

977
Шилер: Спадът в цените на имотите в САЩ може да е по-голям от Великата депресия

Преди осем години професорът в Иейл и главен икономист на MacroMarkets - Робърт Шилер, прогнозира върха на щатския пазар на акции в своя книга.

По-късно, само година преди началото на ипотечната криза, той отново прогнозира, че това е напълно възможно да се случи.

Името на професора е известно на инвеститорите от индекса Standard & Poor's/Case-Shiller, който следи изменението в цените на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

В последните си изказвания Шилер изразява мнението, че настоящата криза, обхванала пазара на недвижими имоти и до голяма степен следствие на ипотечната такава, може да превиши по размер тази от времето на Великата депресия.

През тридесетте години, по времето на депресията, цените на имотите в САЩ са отбелязали спад от 30%.

От началото на кризата на пазара на имоти до момента цените на недвижимата собственост вече са се понижили с почти 20%, което прави доста възможно достигането и дори изпреварването на спада им от 30-те години.

Причините за тези очаквания са някои факти, като този, че собствеността на близо 10 млн. домакинства вече е под тази на ипотечните кредити, които дължат на банките. Това мотивира и много хора да се замислят да оставят своите имоти на финансовите институции.

Настоящите надежди за край на кризата са свързани с очакванията за ограничаване на по-нататъшното понижение в цените на имотите и скоро след това да започнат да се възстановяват.

Това обаче, според проф. Шилер, няма как да се случи скоро, сочи публикация в щатските медии. Той коментира, че жилищните пазари, за разлика от фондовите, не са "V-образни", или нямат такава склонност в краткосрочен план.

И дори ако цените на имотите се стабилиризират в номинално изражение, след коригиране с инфлацията собствениците на имоти най-вероятно ще продължат да търпят загуби, според Шилер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg