Ща падат ли цените в София и какви имоти се търсят и за какво?

3915
Ща падат ли цените в София и какви имоти се търсят и за какво?

Понижение на цените в София през тази година очакват 51% от участниците в анкета на Colliers International. Според 44% цените на имотите ще се запазят на нивата им от миналата година, като само според 5% от анкетираните ще станем свидетели на повишението им.

Сред очакващите понижение в цените най-голяма е групата прогнозираща понижение между 5 и 10% - 48%, следвана от тези с очаквания за спад между 10 и 15% - 26%.

Новопостроените тухлени жилища в покрайнините на София се очаква да са тези, които ще понижат цените си, според 80% от участниците.

На второ място с най-голям процент за възможно поевтиняване са посочени старите тухлени жилища в центъра на София – 68%.

Най-голям процент от очакващите ръст в цените на имотите в столицата, прогнозират той да е минимален - в рамките на до 5% – 54% от тях.

Те са следвани от групата очакваща ръст между 5 и 10% - общо 33% от очакващите ръст.

Най-малко са очакванията за повишение на цените с между 10 и 15% - 13% от участвалите в анкетата на консултантската компания.

Новопостроените тухлени жилища в затворените комплекси са с най-голям шанс за повишение в цените на имотите (ако има такъв), като те са посочени от 60% от анкетираните. След тях с 53% се нареждат новопостроените тухлени жилища в покрайнините на София и новопостроените тухлени жилища в централните части – с 40%.

С най-малък шанс за поскъпване са старите тухлени жилища в централните части на столицата, посочени само от 20%.

Общо 44% от анкетираните изразяват решение за покупка на жилище в следващите 12 месеца, като основен фактор за това е купуването на по-голям дом според 40% от изразилите подобно намерение.

Ниските цени са втората най-честа причина за интереса, споделена от 31%, а увеличаването на броя на членовете на семейството събира 26% от гласовете. С цел инвестиция биха си купили имот 22% от заявилите подобни намерения за следващата година.

Най-голям интерес за купувачите представляват апартаментите с 2 спални, като към такива биха се насочили 40% от купувачите. Интересен е фактът, че втория най-често даван отговор е къща – като тя представлява интерес за 26% от купувачите.

Най-малък интерес за купувачите представлява апартамент с една спалня.

В най-голяма степен потенциалния бюджет, който може да се отдели от купувачите е при нива между 80 и 120 000 евро – 31% от тях. Това отговаря и на най-големите предпочитания за апартамен с две спални. Между 50 и 80 хил. евро могат да отделят 26% от купувачите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Glen
# 0
20:05 | 11 May 2012
IMHO you've got the right asnwer!
RE: XE
# 1
15:03 | 8 March 2012
че кой те кара да купуваш такива боклуци!Иди в НюЙорк,Париж,Лондон - там всичко е наред ! и имотите са БЕЗ ПАРИ ;)
Хе
# 2
15:03 | 8 March 2012
Милион и половина имоти отлежават вече четвърта година . Тези постройки не само че им пада цената но пак не се продават нещо повече Хората , кадърните напускат пробитият прогнил кораб наречен Булгаристан. Купуващите имоти са спекуланти които брокерчета са дезинформирали в потенциала на Българският имотен Гроб. Имоти на 1600 евро в гето пълно с убийци,психопати и селяндури е напълно ззаслужено да струват 500 евро и все пак кой има желание да купи имот на 500 евро когато пред вратата му дебне прсихопат и дрогата и престъпността е заляла държавата ?
CoRTeZ
# 3
15:03 | 8 March 2012
ЩА падат...
CoRTeZ
# 4
15:03 | 8 March 2012
ЩА падат...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg