Ще има ли криза на предлагането в сектора на недвижимите имоти?

1116
Ще има ли криза на предлагането в сектора на недвижимите имоти?

Бумът на строителството у нас доведе до значително нарастване на разрешителните за строеж, издадени през миналата година. Броят на разрешителните за строеж на сгради се е повишил над три пъти през 2007 г., в сравнение с 2003 г., и е достигнал 11 171.

За сравнение, четири години по-рано сумарно са били издадени 3 393 разрешителни, сочат статистическите данни на НСИ.

С 13.66% са се повишили разрешенията за миналата година, в сравнение с година по-рано, според статистиката.

С по-високи темпове дори нараства броят на жилищата от този на сградите. През изминалата година са били издадени разрешения за строеж на 64 185 жилища, или с близо 21% повече, в сравнение с предходната година.

В сравнение с преди две години броят на позволените за строеж жилища са близо два пъти.

Всички тези данни прокрадват една нотка на съмнение. А именно как ще свърши бумът в цените на недвижимите имоти, които през изминалата година поскъпнаха с около 32%, поставяйки страната ни в челото на света по повишение?

Този факт, заедно с високия маржин на печалбата, реализиран от строителните предприемачи, напълно естествено води до повишения интерес към сектора и включването на все повече и повече нови играчи на пазара.

Въпросът обаче остава - кой ще купува новите жилищата, които ще излязат на пазара. На фона на наблюдаваната криза на световните ипотечни пазари и забавянето на ръста в сектора на имотите в много европейски страни, ограничаването на кредитната активност, повишението на лихвите по ипотечни кредити, както и високата инфлация, която яде от доходите на населението.

Като към това добавим и все по-слабата достъпност на жилищата за родните купувачи, отдръпването на чуждестранните инвеститори и други, изниква въпросът няма ли да последваме сценария на страни като Испания, където предприемачите все по-трудно продават и вече има цели "мини пустинни градове".

Трябва да се има предвид и фактът, че само през 2006 и 2007 г. на пазара са били издадени разрешения за строеж на сумарно над 117 хил. жилища, голяма част от които все още не са излезли на пазара.

Това превишава над един път и половина броят на издадените през предходните четири години разрешителни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg