Ще стане ли София градът на празните молове?

3777
Ще стане ли София градът на празните молове?

София, която изоставаше доскоро от водещите европейски градове по брой на търговските центрове и площи, е на път бързо да навакса това в близките години.

Към момента в столицата има пет действащи търговски центъра с обща търговска площ в размер на 230 000 кв. м.

В момента в столицата се строят три нови мола с площ близо 400 000 кв.м. От тях общите отдаваеми търговски площи ще бъдат 195 000 кв. м, което означава, че те почти ще се удвоят до година, или ще възлязат на 425 000 кв. м.

България се нарежда на 13-о място в Европа по търговски площи в търговски центрове, които трябва да бъдат завършени до края на 2012 г. според данни на Cushman & Wakefield.

Едно сравнение със съседна Румъния и нейната столица сочи, че в Букурещ има 12 мола, което нарежда страната на 25-то място в Европа по размер на търговски площи. Те са с обща отдаваема търговска площ в размер на 421 000 кв. м.

Това, което може донякъде да притеснява предприемачите, инвестирали в търговски центрове, е фактът, че търговските площи в София и Букурещ ще се изравнят след около година. Притесненията би следвало да идват от това, че в Букурещ живеят 2.2 млн. души, на фона на 1.2 млн. в София.

На 1000 души в Букурещ се падат в момента 186 кв. м. търговски площи. При излизането на новите площи през следващата година в София ще се падат по 354 кв. м. търговски площи на 1000 души, или около два пъти повече.

За сравнение в Париж има общо 14 търговски центъра, а падащите се търговски площи на 1000 души са едва 141 кв. м.

Нещата за София изглеждат далеч по-добре в сравнение с други столици от ЦИЕ, като Прага и Будапеща например.

В Прага, чието население е почти колкото на София, има 30 търговски центъра, докато в Будапеща има 16.

Други сравнения сочат, че в Копенхаген с население от 668 000 души има 23 търговски центъра, докато в Берлин има 42 търговски центъра и 369 кв. м. площи на 1000 души.

Естествено при сравнението трябва да се отчитат и други фактори, като покупателната способност на населението, което тези търговски центрове обслужват. А тук фактите не са в полза на столицата ни, като доходите на жителите на всички посочени градове със сигурност са значително по-високи от тези на столицата ни.

Други признаци за притеснения дават слуховете за трудности пред един от търговските центрове в столицата, както и от първия фалирал МОЛ в Букурещ през изминалата година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
18:03 | 26 March 2012
o, da
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg