Силно забавяне се наблюдава в пазара на недвижими имоти в ЦИЕ и ЮИЕ

454
Силно забавяне се наблюдава в пазара на недвижими имоти в ЦИЕ и ЮИЕ

През изминалата година се наблюдава тенденция на забавяне на ръстът в цените на недвижимите имоти в страните от Централна и Източна Европа, както и в Южна Европа, става ясно от направено изследване на RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) относнно пазара на собствеността в Европа.

Доклада е изготвен въз основа на изследване на пазара на недвижими имоти в 18 европейски държави за предходната календарна година, като е анализирал тенденции в областта на инфлацията, строителната активност и ипотечните кредити.

При някои страни от региона тази тенденция се наблюдава с най-голяма сила, като това са Чехия и Унгария.

Полша се очертава, като най-нагорещения пазар на недвижима собственост в региона, като цените в столицата на страната - Варшава са регистрирали поскъпване с близо една трета през 2006 година, докато в Краков са се повишили дори и с повече.

Цените на недвижимите имоти в Унгария не са регистрирали подобен на останалите страни в региона ръст през последните няколко години, сочи още доклада.

Като тенденции от изследването са изведени:

1) Европейският пазар на недвижими имоти не е забавил ръстът си през изминалата година на фона на повишението на лихвите в еврозоната, като повечето пазари са регистрирали двуцифрен ръст в цените.

2) Транзакциите в сектора, както и активността при ипотечните кредити са се радвали на засилена активност в по-голямата част от европейските пазари.

Transactions and mortgage borrowing were strongly up through most of Europe;

3) Повиението на лихвите не са били напълно прехвърлени върху потребителите и по-конкретно върху лихвите по ипотечните кредиит.

4) Най-голямо забавяне на ръста на цените на недвижима собственост се е наблюдавала във Франция и Испания от развитите европейски пазари и най-ускорен ръст в Ирландия и Великобритания.

5) Цените на жилищата в Германия са се запазили без съществено изменение през изминалата годин, с което се е поставил края на понижението им, с активизирането на ръста на икономиката.

6) По-малките европейски страни са отбелязали най-голямо повишение в цените на недвижима собственост.

7) Най-големия ръст е бил отбелязан в страни, като България, Полша, Румъния и прибалтийските държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg