София е столицата с най-добри перспективи за ръст в цените на имотите в ЦЕ

1309
София е столицата с най-добри перспективи за ръст в цените на имотите в ЦЕ

София е определена като страната с най-голям потенциал за растеж при цените на недвижимите имоти в изследване сред 10-те столици на страните от Централна Европа - Талин, Вилнюс, Варшава, Рига, Будапеща, Братислава, Букурещ, Киев и Прага, сочи изследване на Jones Lang Lasalle.

Като добри изследването определя перспективите за ръст в цените на имотите и в столиците - Будапеща, Братислава и Прага.

На противоположния фронт, като най-лоши се определят перспективите за по-нататъшно повишение в цените на имотите в Киев.

Сред факторите, определящи това твърдение, са все още относително ниските цени у нас, в сравнение с останалите столици на страните от Централна Европа, както и добрите перспективи за развитие на родната икономика.

Средните цени на недвижимите имоти в столицата ни са варирали между 400 и 2 500 евро за кв. м при най-луксозните жилища през изминалата година, като средната им цена е била най-ниска сред изследваните столици.

Сравнени с 15-те "стари" страни членки на ЕС обаче, в столиците на 10-те страни от Централна Европа, членки на ЕС, с изключение на Украйна, пазарът на недвижимите им имоти все още изостава по значителен на брой показатели.

На фона на средния брутен вътрешен продукт на човек от населението в 10-те страни от ЦЕ от едва 10 087 евро, този в столиците на развитите западноевропейски държави е над три пъти по-голям и възлиза на значителните 33 477 евро на човек.

Доста по-ниско е нивото на безработица сред 10-те страни от ЦЕ, възлизаща на 4.4% средно, в сравнение с 8.8% за страните от Западна Европа. За сравнение, равнището на безработица у нас възлиза на 7.82% през май.

Много по-ниско е и равнището на задлъжнялостта на населението като процент от БВП в страните от ЦЕ, възлизайки едва на 9.3%, на фона на 48.9% в развитите западноевропейски страни.

Средната заплата на населението в 10-те столици, изследвани от имотната агенция за 2005 година, е в размер на едва 563 евро, докато тази в старите членки на ЕС е в размер на значителните 2 867 евро.

По данни на агенцията разликата между заплатата на населението във вътрешността на страната ни и столицата София е била най-голяма сред изследваните страни, възлизаща на 265%.

В София през 2005 година заплатите са били малко по-големи от тези в Букурещ, което не може да се каже, че е вярно към днешна дата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg