София е столицата с най-добри перспективи за ръст в цените на имотите в ЦЕ

1337
София е столицата с най-добри перспективи за ръст в цените на имотите в ЦЕ

София е определена като страната с най-голям потенциал за растеж при цените на недвижимите имоти в изследване сред 10-те столици на страните от Централна Европа - Талин, Вилнюс, Варшава, Рига, Будапеща, Братислава, Букурещ, Киев и Прага, сочи изследване на Jones Lang Lasalle.

Като добри изследването определя перспективите за ръст в цените на имотите и в столиците - Будапеща, Братислава и Прага.

На противоположния фронт, като най-лоши се определят перспективите за по-нататъшно повишение в цените на имотите в Киев.

Сред факторите, определящи това твърдение, са все още относително ниските цени у нас, в сравнение с останалите столици на страните от Централна Европа, както и добрите перспективи за развитие на родната икономика.

Средните цени на недвижимите имоти в столицата ни са варирали между 400 и 2 500 евро за кв. м при най-луксозните жилища през изминалата година, като средната им цена е била най-ниска сред изследваните столици.

Сравнени с 15-те "стари" страни членки на ЕС обаче, в столиците на 10-те страни от Централна Европа, членки на ЕС, с изключение на Украйна, пазарът на недвижимите им имоти все още изостава по значителен на брой показатели.

На фона на средния брутен вътрешен продукт на човек от населението в 10-те страни от ЦЕ от едва 10 087 евро, този в столиците на развитите западноевропейски държави е над три пъти по-голям и възлиза на значителните 33 477 евро на човек.

Доста по-ниско е нивото на безработица сред 10-те страни от ЦЕ, възлизаща на 4.4% средно, в сравнение с 8.8% за страните от Западна Европа. За сравнение, равнището на безработица у нас възлиза на 7.82% през май.

Много по-ниско е и равнището на задлъжнялостта на населението като процент от БВП в страните от ЦЕ, възлизайки едва на 9.3%, на фона на 48.9% в развитите западноевропейски страни.

Средната заплата на населението в 10-те столици, изследвани от имотната агенция за 2005 година, е в размер на едва 563 евро, докато тази в старите членки на ЕС е в размер на значителните 2 867 евро.

По данни на агенцията разликата между заплатата на населението във вътрешността на страната ни и столицата София е била най-голяма сред изследваните страни, възлизаща на 265%.

В София през 2005 година заплатите са били малко по-големи от тези в Букурещ, което не може да се каже, че е вярно към днешна дата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...