Социални жилища, защо- не?

2017
Социални жилища, защо- не?

Изграждането на социални жилища, които да дават право на алтернатива на хората да не живеят при своите родители, е от изключителна важност, коментираха специалисти по време на панела „Публично-частно партньорство в жилищния сектор - нов подход за улесняване на предлагането на социални жилища в страна като България" на BalREc.

Освен чисто социалната гледна точка този въпрос има пряко въздействие върху икономиката на страната по няколко направления. От една страна това въздейства върху икономическия ръст в посока на освобождаване на средства, които да се харчат от хора, а от друга води до създаването на цял един сектор и разкриване на работни места.

Разбира се това е едно изключително скъпо начинание, което се прилага широко предимно в развитите европейски страни.

За развитието на този сектор е необходима сериозна намеса на държавата. Тя трябва да дойде по няколко направления - подсигуряване на законова база и по направление на отпускани средства.

Проекти за изграждането на социални жилища за подпомагане на населението на страната се правят по няколко основни начина. Първият е този род проекти да се изграждат изцяло от държавата.

Тук обаче недостатъците са няколко. На първо място държавата е доказала, че не е най-добрият и ефективен участник на даден свободен пазар. Вторият е огромният по размер средства, които трябва да се отделят за такива проекти, в условията на това, че страната ни със своите ниски данъци и непрекъснат недостиг на пари, едва ли може да си го позволи.

На трето място съществува риск от задушаване на частния строителен сектор, както и силно повишение в цените на недвижимите имоти, които няма да се определят на пазарен принцип.

Вторият метод за изграждане на подобни проекти е от частни компании, които да се субсидират от държавата. И тук обаче възникват редица проблеми, които освен финансови, са свързани и с невъзможността за стриктно одитиране на строителните компании и избягване на опити за измами.

Третият начин, който проф. Волфганг Аман от Институт за недвижими имоти, строителство и жилища -Виена, горещо препоръчва и вече е доказал своята ефективност в редица страни от ЦИЕ, е публично-частно партньорство.

При него държавата и частни компании си партнират в изграждането на проекти, като си поделят рисковете и финансирането им.

Именно рисковете са в основата на определянето на крайната цена за потребителите. Ако има едно добро партниране между държавата и частния сектор тези рискове биха могли да бъдат сведени до минимум и така да се стигне до една разумна цена.

Според професор Аман, нива на наеми от 2-3 евро за кв. м на изградени подобни социални жилища би могла да гарантира една разумна и минимална субсидия от страна на държавата, което да направи подобни проекти изключително изгодни и примамливи, както за данъкоплатците, така и за потребителите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lina Dm
# 0
15:05 | 12 May 2011
Vie viarvate li 4e tova ge stane v balgaria
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg