Спад от 30% при инвестициите в имоти в Европа през четвъртото тримесечие на 2007

834
Спад от 30% при инвестициите в имоти в Европа през четвъртото тримесечие на 2007

Финансовата буря, развихрила се на световните финансови пазари през последното тримесечие на миналата година, до голяма степен обвързана с кризата на ипотечните пазари в най-голямата световна икономика и очакванията за забавяне на ръста на световната икономика доведоха до значително забавяне на инвестициите в недвижими имоти в Европа.

През четвъртото тримесечие на миналата година инвестициите в недвижими имоти във Великобритания са се понижили с 30%, показват данни на агенцията за недвижими имоти CBRE в последното им изследване.

За цялата година обаче, инвестициите в недвижими имоти в Европа са отбелязали леко повишение до 236 млрд. евро, в сравнение с 230 млрд. евро година по-рано.

Лошата обстановка се очаква да продължи да въздейства негативно и през първото полугодие на настоящата година.

Сред страните от Централна и Източна Европа не се наблюдава значително забавяне на инвестициите в недвижими имоти, сочи още докладът.

Като цяло обемът на инвестициите в недвижими имоти е възлязъл на 12.5 млрд. евро. Забавяне се наблюдава в конкретни дестинации, като Русия и Полша.

В Чехия например инвестициите са се повишили със 70%, до 2.8 млрд. евро, а в Унгария е бил наблюдаван ръст от 150%, до 1.9 млрд. евро.

За периода 2000-2007 година най-много инвестиции са били направени в Полша в размер на 12.3 млрд. евро, следвана от Чехия с 7.9 млрд. евро и Унгария с 5.5 млрд. евро. Русия се класира едва на четвърто място със сумарни инвестиции в размер на 4.5 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...