Старото строителство в София изпревари по цени новото през изминалата 2007 г.

1845
Старото строителство в София изпревари по цени новото през изминалата 2007 г.

С 25% са се увеличили цените в столицата през 2007-а, като този ръст е най-значителният за последните три години.

Ограниченото предлагане на старо строителство (новоизградените, панелните и старо монолитните жилища) доведе до значителното му поскъпване с близо 40%, като средно за него купувачите са плащали по 907 евро/за кв. м. Най-голямо увеличение в този сегмент отбелязват жилищата в „Люлин”, „Надежда” и „Дружба”.

София е на първо място по поскъпване на жилищата от четирите големи града в страната. Средната цена за периода е 835 евро за кв. м. С най-голям ръст на цените са кварталите „Надежда”, „Витоша” и „Манастирски ливади”.

През 2006 г. пазарът в столицата бе по-спокоен, но през 2007 г. активността се увеличи и цените се покачиха значително, като към средата на годината изпревариха тези във Варна. Въпреки това средната цена за годината във Варна остава по-висока от тази за София, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти "Адрес".

Интересът към новопостроените апартаменти остана значително по-голям, в сравнение с тези старо строителство. В същото време обаче се наблюдаваше и ръст в предлагането на такива обекти, което се отрази на нарастването на цените с 21% на годишна база.

Жилище ново строителство можеше да се купи средно за 804 евро за кв. м. Съществено поскъпване в този сегмент се наблюдава в кварталите „Манастирски ливади”, „Борово” и „Овча купел”.

С близо 12% цената на старото строителство е била по-висока от тази на новото, като най-голяма разлика е имало в центъра , „Редута” и „Люлин”.

За разлика от жилищата, наемите отбелязват по-малко увеличение – 15% , като средната цена за кв. м е 4.93 евро. През тази година все повече собственици на апартаменти, закупени с цел инвестиция, започнаха да ги отдават под наем, но този процент наемодатели все още остава малък.

Цените в центъра на София се увеличиха с 41% през 2007 г. спрямо 2006 г. Това покачване се дължи на слабото предлагане на жилища в този район, а в същото време и на липса на парцели за ново строителство. Предлагането на такива терени достига цени от 5000 до 6000 евро за кв. м, което значително оскъпява цената на жилищна площ.

Поради ограниченото предлагане на ново строителство и съответно високите цени клиентите купувачи се пренасочват към райони близки до центъра, но с по-ниски цени. Голяма част от клиентите купуват с цел инвестиция и след ремонт отново ги предлагат на пазара или ги отдават под наем.

Традиционно в тази част на София най-търсените жилища са едностайни и двустайни с цел инвестиция, но предлагането на тези имоти е много ограничено. Традиционно висок е и интересът към наемане на търговски площи на ключови места, но предлагането им също е много малко.

С 41% са поскъпнали жилищата в кв. ”Манастирски ливади” през 2007 година, спрямо предходната. Средната цена в тези квартали се определя основно от новото строителство. Това е така поради ниското предлагане на панелни жилища и съответно малкия дял на сделки с такива имоти. Цените на панелните жилища са традиционно по-високи от тези в панелните комплекси и през 2007 г. се движеха между 800-1200 евро/кв .м.

В началото на годината предлагането на ново строителство беше слабо, тъй като инвеститорите изчакваха повишение на цените. След първите три месеца започнаха да се предлагат на пазара имоти в почти завършени сгради на цени от 800 евро за кв. м до 1000 евро за кв. м. Повишението продължи плавно до края на 2007г. и достигна нива между 1100-1300евро за кв. м.

С най-голямо предлагане остават кварталите „Манастирски ливади” и „Кръстова вада”. Най-значително е поскъпването на жилища ново строителство в квартал „Манастирски ливади”-42.28%. През 2006 г. средната цена на ново жилище в този квартал е била 659 евро/кв. м, а през 2007 г. достига 937 евро/кв. м. В квартал „Кръстова вада” нарастването е с 30.52%. Клиентите купуват основно с цел инвестиция- отдаване под наем или препродажба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg