Струва ли си инвестицията в недвижим имот у нас?

1460
Струва ли си инвестицията в недвижим имот у нас?

Закупуването на недвижим имот се сочи от специалистите като една от най-скъпите инвестиции в живота на един човек.

Психиката на българите по принцип е свързана с възприятието, че притежаването на недвижим имот е от "жизнена необходимост", а много дори са на мнение, изхождайки от историческото представяне на цените на имотите, че покупката на такова е и най-добрата инвестиция.

За подобно мислене допринася силното поскъпване в цените на недвижимите имоти през последните няколко години.

Особено ясно изразено е то и през първото тримесечие на настоящата година, непосредствено след присъединяването на страната ни към ЕС. За посочения период цените на имотите у нас са били трети по ръст в световен мащаб като са се повишили с 22.6% на годишна база, изоставайки единствено след Латвия където са поскъпнали с 61.2%.

Ръстът в цените на жилищата у нас от една страна се предопределя от силното вътрешно търсене, а от друга страна от засиления чуждестранен интерес, като все повече чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори насочват своите средства към недвижимите имоти с цел и те да се облагодетелстват от бума в сектора.

Секторът на недвижимите имоти у нас генерира около 10% от БВП на страната, като за изминалата 2006 година е привлякъл около една трета от чуждестранните инвестиции, или повишение от близо два пъти спрямо нивото им от предходната година.

Конкуренцията с чуждестранни инвеститори на местните лица се задълбочава и от факта, че страната ни е считана от много международни агенции за една от страните с най-голям потенциал за ръст на недвижимите имоти в ЦИЕ.

Последно проучване на една от водещите световни агенции за недвижими имоти - Jones Lang Lasalle посочи, че столицата ни София е с най-голям потенциал за поскъпване на недвижимите имоти сред столиците на страните от Централна Европа.

Сред развиващите се пазари България и Словения, които са сред страните с най-висока възвръщаемост от наеми, се радват на продължаващ силен интерес от страна на международните инвеститори в недвижими имоти.

Очаква се продължаващото добро развитие и перспективи за ръст пред нашата икономика, на фона на членството й в ЕС, да продължава да привлича интереса на международните инвеститори, което заедно с високото ниво на вътрешно потребление донякъде гарантира положителното развитие на пазара през следващите години.

В страната ни възвръщаемостта от наеми е в размер на 10.5% годишно, което нарежда България на втора позиция по възвръщаемост от наеми в Югоизточна Европа след Молдова, където тя възлиза на значителните 14.13%.

Все още относително по-ниски са и цените на недвижимите имоти, в сравнение с останалите страни от ЕС. За сравнение, средната цена на недвижимите имоти в София възлиза на около 1000 евро на кв. м, което е в пъти по-ниско от столици като Будапеща, Прага, Братислава, Рига и др.

На фона на очакваното добро развитие на пазара на недвижимите имоти у нас обаче, остава въпросът по-добра инвестиционна алтернатива ли са те пред останалите такива, като инвестициите в акции например.

За първите три месеца на годината цените на недвижимите имоти у нас според статистически данни са се повишили с 22.6% на годишна база. За сравнение, индексът BG 40 се е повишил с 25.8% за посочения период. Естествено три месеца не са статистически представителни за доказване на дадено твърдение.

Много изследвания обаче сочат, че покупката на недвижим имот в дългосрочен план не е по-добра инвестиционна алтернатива пред тази на покупка на акции или други финансови активи, дори и в някои моменти да се случи подобно разминаване.

Публикувано през тази година изследване сочи, че доходността от инвестициите в недвижима собственост е изоставала, в сравнение с тази при акции и облигации през всеки от последните 5 и 10-годишни периоди в диапазона между 1963 и 2005 година в САЩ.

В тази насока на инвеститорите се припомня да не поставят недвижимите имоти на първо място при спестовните си пенсионни планове, защото това крие рискове.

И макар изследването да се отнася за САЩ, то спокойно може да се пренесе и у нас, като би се потвърдило от едно сравняване на доходността от акции и ръста на недвижимите имот за по-дълъг период, примерно за пет години.

Особено натежава везната в полза на инвестиции на фондовите пазари, ако инвеститорите не притежават цялата сума за покупка на недвижим имот с инвестиционна цел и ползват част от средствата под формата на банков заем, който значително понижава бъдещата им евентуална доходност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg