Световното търсене на търговски площи с пръв спад от 4 г. за януари-март

662
Световното търсене на търговски площи с пръв спад от 4 г. за януари-март

Световното търсене за наемане на търговски площи се е понижил в световен мащаб през първото тримесечие на годината, което бе и първото понижение от четири години насам.

В основата на спада на интереса към този вид имоти стоят относително високите разходи за наемането им, които намаляват доходността от подобен род инвестиции, сочи изследване на Royal Institution of Chartered Surveyors.

Инвеститорите харчат все по-малко за офис сгради, както и за търговски площи в големите търговски центрове, като са притеснени от потенциалните печалби от подобен род инвестиции.

Негативно въздействие оказват още глобалната криза, обхванала сектора на недвижимите имоти в световен мащаб, стартирал с криза на ипотечните пазари в САЩ, прехвърлила се и на останалите световни пазари.

Малко са пазарите в световен мащаб, които все още успяват да избегнат кризата в сектора, сочи още направеното проучване на RICS.

В същото време, повишението на лихвите от страна на банките в световен мащаб е друг фактор, който наранява търсенето на сектора.

Забавянето на ръста на щатската икономика, както и при някои от развитите западноевропейски икономики, допринасят за негативната тенденция.

Като цяло обаче търсенето на магазини, индустриални площи и офиси се повишава на развиващите се пазари, където икономиките на тези страни все още се представят относително добре.

Подобно повишение бележат пазарите и на страните от Близкия Изток, като в Дубай, Доха и Катар, където търсенето е отбелязало най-големия си ръст през първите три месеца, в сравнение със същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg