Свободните офис площи в София достигнаха 17.9%

1169
Свободните офис площи в София достигнаха 17.9%

През втората половина на 2009 г. пазарът на модерни офис площи в София се увеличи с 97 000 кв.м, достигайки 1.06 млн. кв.м. От тях 14% са съсредоточени в центъра на града, 23% - в широкия център, а останалите 63% - в периферните райони. Това става ясно от анализ на Colliers за офис пазара у нас.

Търсенето през изминалото полугодие бе продиктувано основно от желанието на наемателите за оптимизация. В резултат на активността им близо 37 000 кв.м офис площи бяха усвоени през периода, като над 2/3 от тях бяха във все още незавършени сгради.

Предлагането надхвърляше търсенето, в резултат на което свободните офис площи достигнаха 17.9%, като нивото им в периферията надхвърли това в центъра на града близо пет пъти, достигайки 25%.

Тези равнища оказаха натиск върху офертните цени, които се понижиха до 15.4 евро/кв.м за офиси клас А в центъра на града и 12.1 евро/кв.м в периферията. По-засегнати бяха офисите клас Б, където средният спад във всички райони бе от 2.5 евро/кв.м.

Освен това, наемателите предложиха допълнителни бонуси, например периоди на безплатен наем, стъпаловиден наем, поемане на довършителните работи и дори на разходите по преместване на компанията.

Подобна бе ситуацията на пазара на офис площи във Варна, където излязоха нови 11 400 кв.м офисни площи. По този начин общата площ на модерни офиси достигна 169 000 кв.м. Търсенето продължи да бъде ниско, като все пак беше отчетено известно активизиране през последните три месеца на годината в сравнение с третото тримесечие.

То бе породено основно от желанието за оптимизация от страна на компании, които трябваше да подновят своите договори за наем в края на 2009 г. Новопостроените офис сгради и по-ниските нива на заетост доведоха до ръст на свободните офис площи до нива от 26% към края на 2009 г. и спад на цените от 13%.

Очакванията за първата половина на 2010 г. са свързани с излизането на нови 166 000 кв.м на пазара в София и 24 000 кв.м във Варна.

Несъответствието между търсене и предлагане ще продължи да се задълбочава, което ще доведе до увеличение на свободните офис площи, допълнителен спад на цените и предлагане на атрактивни бонуси от страна на наемодателите. Очаква се сключването на по-голям брой сделки при атрактивни наемни нива и други условия през първото шестмесечие на 2010 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg