Т. Тошев: Сериозно раздвижване в сектора на имотите

2651
Т. Тошев: Сериозно раздвижване в сектора на имотите

„Първото тримесечие на годината бе доста добро за пазара на недвижими имоти, като се отчита ръст на сделките с 23% на годишна база в големите градове“, съобщи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център в предаването „Няма две мнения“ по Дарик радио.

Това показва по-сериозно раздвижване и повече мотивирани купувачи, според специалиста.

„Почти няма изменение при цените, въпреки че според статистиката има данни за спад между 3 и 5%. Реално това е малък процент, когато се взема в предвид цената на едно жилище.


Основният сегмент на търсене в София и Варна продължава да е между 40 и 60 000 евро, или търсят се предимно двустайни имоти поради по-високите цени в тези два водещи града. В по-малките градове търсенето се измества към по-големите тристайни имоти, предвид на по-ниските им цени“,допълва Тошев:

„Търсенето на луксозни имоти също бележи ръст от началото на годината. Къщи и апартаменти над 200 000 евро са обект на сериозен интерес в момента. Богатите забелязаха най-накрая този пазар и възможността да си купят имот.

Разбира се, повечето сделки минават на нива над 500 000 евро, включително станахме свидетели на няколко за апартаменти над 1 милион евро“.

По думите на Тошев не е много сериозна връзката между въведения от началото на годината данък върху депозитите и оживлението в сектора. Истината е, че част от хората решиха, че е по-добре да си купят имот със спестените пари. Така те ще си спестят данъка и ще получават бъдещ доход под формата на наеми.

Повечето такива сделки обаче, се правиха внимателно и бяха изцяло кешови, без да се ползва кредит, защото ако се ползва, той изяжда голяма част от доходността на инвестицията.

„Истината е, че ако не сме стигнали дъното на пазара на имоти сме много близко до него. Никой не се наема да каже къде е дъното. Ще признаем, че е достигнато тогава, когато видим националната статистика да покаже първия ръст на цените на имотите.

Тогава всички чакащи купувачи ще излязат на пазара. При всички положения сме около дъното. През първото тримесечие се дава спад от 1.5%. Това не е много защото, когато се купува имот, опитният купувач може да договори отстъпка от 3 до 7%“, каза още изпълнителният директор на КредитЦентър.

„За разлика от ръста при сделките, ръстът при ипотечните кредити е минимален – той е под 1% за първото тримесечие. Въпреки това има доста атрактивни оферти в момента на пазара.

Дори политическите събития и изборите не обърнаха тенденцията. Напротив няколко финансови институции намалиха допълнително лихвите, с което средните лихви станаха в диапазона между 6.2 и 6.75% и в лева и в евро.

Годишният процент на разходи се движи между 6.75 и 8% в различните оферти. По-високите ГПР-та са там, където има задължително застраховка живот, която е по-сериозен разход. За клиентите, търсещи задължително застраховка, ГПР от 8% е добре.

Офертите с фиксираните лихви в момента са с максимален срок до 10 години. Повечето предложения са в рамките на 3, 5 и 7 години. Има клиенти на пазара, които държат да има период с фиксирана лихва. Имаше ръст след протестите на тези запитвания. Може да се каже, че на пазара има за всекиго по нещо“, смята Тошев.

Много по-голям брой хора живеещи под наем взеха решение през тази година да си купят имот, мотивирани от една страна от ниските цени и добрите условия предлагани от банките от друга. Това е добре, защото при много хора вноските са равни на плащания наем.

Много често купувачите допълват средствата, които не им достигат за покупката на имот с потребителски кредит, благодарение на изключително добрите предложения при този род кредити в момента.

Това се случва много по-често в по-малките градове, където и разходите за покупка на имот са значително по-ниски. В големите градове също се случва.

Когато има достатъчно голяма спестена сума и липсват обикновено между 10 и 30 000 лева, хората предпочитат да избегнат всички разходи свързани с ипотечния кредит – учредяване на ипотека и др. такси и да направят потребителски заем, без да имат тежест върху имота“, допълва Тошев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Еасх дш хьидаь
# 0
15:05 | 31 May 2013
Себестойността на кв.м в София е 500 лева в други населени места 250 лева. Освен това населението в РБългария е намаляващо и застаряващо, т.е. предлагането надвишава търсенето, има и други фактори които свалят цените. Апартамент с две спални, без мебели за тях и оборудвана кухня, под на теракот, стени шпакловани и боядисани, баня на фаянс и оборудвана в Испания от 70 000 евро, Португалия 55 000 евро, като в Испания е с около 30% по-скъпо от Португалия, за момента. Сами си правете изводи. Виж те също и тази статия: Да купиш жилище за 10 000 лева
До NY
# 1
12:05 | 29 May 2013
Някакви прееположения ли имаш или разполагаш с вътрешна инфорация? Питам защото обмислям да купя няколко имота мислейки, че вече сме достигнали дъното, но ако не сме ще изчакам още 1-2 години.
До NY
# 2
08:05 | 29 May 2013
Някакви прееположения ли имаш или разполагаш с вътрешна инфорация? Питам защото обмислям да купя няколко имота мислейки, че вече сме достигнали дъното, но ако не сме ще изчакам още 1-2 години.
До NY
# 3
08:05 | 29 May 2013
Някакви прееположения ли имаш или разполагаш с вътрешна инфорация? Питам защото обмислям да купя няколко имота мислейки, че вече сме достигнали дъното, но ако не сме ще изчакам още 1-2 години.
ук
# 4
19:05 | 28 May 2013
Те тока не могат да платят, взели били решение за покупка на имот :)))) Уникален образ е този.
NY
# 5
14:05 | 28 May 2013
Аз ще ти кажа къде е "дъното"! Още 50% надолу на цените за покупко-продажба до към 2015-16г!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg