Търговските имоти в САЩ с прогнозиран спад от 5 до 15% през следващите две години

848
Търговските имоти в САЩ с прогнозиран спад от 5 до 15% през следващите две години

Цените на търговските недвижими имоти в САЩ могат да регистрират понижение от 15% през следващата година-две, което би било и най-голямото от 2001 година насам, сочи доклад на консултантската агенция Carlton Advisory Services Inc.

През юли инвеститорите са купили най-малко търговски площи от август 2006 година насам, като понижение в сравнение с юни от 50% са регистрирали и покупките на апартаменти.

През август от инвестиционния фонд Archstone-Smith, са отменили обявената продажба за 13.5 млрд. долара на търговски сгради до октомври, поради проблемния пазар.

В същото време, на пазара се наблюдава и отпадането на други сделки, поради пазарната конюнктура.

През юли са били приключени сделки за 930 търговски недвижими имоти на стойност над 5 млн. долара, по предварителни данни на Real Capital. При изнасянето на окончателните данни е възможно стойността им да се повиши с около 15%, но дори и при този случай, броят на сключените сделки пак би бил най-нискък от година насам.

Средната цена на търговските площи, според анализатори от инвестиционната банка Morgan Stanley, е възможно да се понижи с между 5 и 15% през следващите една-две години.

До голяма степен забавянето в сектора се предопределя от повишените лихви по ипотеките на търговски недвижими имоти.

Преди около шест месеца 30-годишен търговски заем с изплащането на лихви от 5 до 10 години, би могъл да се вземе с 120 базисни пункта над лихвите по 10-годишните държавни облигации, докато към момента би струвал с 160 до 200 базисни пункта над посочената лихва.

Подобна е и ситуацията при офис-площите, като индексът Bloomberg Office Property Index на фондовете, инвестиращи в недвижими имоти, се е понижил с 27% към края на август, спрямо пика си постигнат на 8 февруари настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg