Търговските площи в молове в София се удвояват до края на 2013 г.

4460
Търговските площи в молове в София се удвояват до края на 2013 г.

15 300 кв.м нови логистични площи се появиха на пазара в страната през третото тримесечие на 2012 година. Така общата складова площ в региона на София достигна 686 000 кв.м. Спад отбелязват незаетите складови площи през това тримесечие. Те са 5.2% спрямо 6.4% за предходния период, отчитат от Forton.

Най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи са производителите на резервни части и електроника за автомобили, които търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите. Build-to-suit проектите са основните индустриални имоти в процес на изграждане.

Промяната в данъчната политика на Гърция се отразява пряко върху конкурентноспособността на гръцката икономика. Като резултат гръцки компании търсят икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си, отчитат от Forton. Пример за това е гръцки производител на соларни панели, който подписа договор за релокация на своята производствена база в България.


„След направеното предпроектно проучване, предложихме на клиента няколко подходящи проекта. Той се спря на бившата фабрика на Миролио в Елин Пелин. Вече е подписан 10-годишен договор за наем на 22 000 кв.м индустриална и складова площ“, коментира сделката Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

Средните наемни нива в столицата паднаха с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3.5 евро. Нивата на доходност  отбелязаха лек спад и в момента са 11.75% при 12.5% година по-рано, отбелязват още от компанията.

Тенденцията, която експертите наблюдават, е към постепенно, но пък постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи. Според тях логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

Пазарът на търговски площи е в очакване на трета вълна молове. Според експертите на Forton тя ще доведе до нов етап в развитието на търговските площи, отличаващ се с разнообразие на представените търговски марки и малко проекти в процес на изграждане. Резултатът - по-предвидим и стабилен инвестиционен климат.

Общият обем на търговските площи остава непроменен през третото тримесечие на годината – 594 410 кв.м, което отрежда по 81 кв.м на 1000 души от населението. Така България остава на 31-во място сред 35 европейски държави, посочват от компанията. Big-box търговците продължават тенденцията за разширяване на мрежата от бързооборотни стоки.

Към края на третото тримесечие в процес на изграждане са 239 500 кв.м търговски площи. Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 година – Bulgaria Mall (33 000 кв.м) ще отвори врати през ноември тази година, Парадайз Център със своите 80 000 кв.м ще стартира през пролетта на следващата година. В края на 2013 се очаква откриването и на South Ring Mall (72 000 кв.м), Strand, първият открит мол  в страната (30 500 кв.м).

С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%, прогнозират от Forton. Това ще доведе до натиск върху наемните нива. Същевременно търсенето на търговски площи от страна на търговците е активно и е силно насочено към новите проекти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

kgb777kgb
# 0
14:10 | 29 October 2012
Това е чудесно , сега ще фалират на воля , както е редно при техните цени !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg