Тенденции на пазара на имоти през 2010 г.

1906
Тенденции на пазара на имоти през 2010 г.

Какво ще се случва на пазара на имотите през тази година е въпрос, който касае до голяма степен хората, както тези които искат да се сдобият със собствено жилище, така и тези готови да продават.

И докато няма как да се даде еднозначен отговор, ето факторите, които е възможно да въздействат на пазара в различна насока.

1. Пазар на купувачите

При всички положения в условията на криза, която няма как да премине неусетно, като цяло можем да предположим, че пазарът, условията на който диктуват купувачите ще се запази, както преди три-четири години това правеха продавачите.

А главните изисквания на купувачите ще са както винаги това да могат да си купят имот с добро качество и разположение на разумна цена. Те ще могат да разчитат и на договаряне на отстъпки, ако са си приготвили цялата сума за покупка. Годината ще продължи под правилото „кешът е цар".

2. Цените на имотите могат да намерят своето дъно

След загубите през последните две години е възможно през тази година при евентуален нов спад от между 10 и 15% да станем свидетели на намиране на дъно в цените на имотите, т. е. мотивацията на продавачите да достигне нулеви стойности и те да продават, само ако са притиснати да го направят. Това е моментът, когато продавачите биха реализирали загуби от продажбата на имота.

Подобен спад би довел цените на имотите на нива от средата на 2006-та година. Не бива да се забравя, че освен инфлация за тези три и половина години, инвеститорите са натрупали и сериозни загуби от изплащания на лихви по ипотеките си.

На подобни цени биха продавали единствено хора останали без доходи и възможности за обслужване на ипотека, а качествени имоти ще се продават относително бързо.

Ако вземем предвид и цената на строителството, която според предприемачите (макар и да е леко надута) е около 500-550 евро за нормалното строителство (с включена цена на парцела), то купувачите едва ли могат да очакват цените да достигнат под тези нива за дълъг период от време.

На подобни нива по-скоро биха се сключвали спорадични сделки, отколкото да се говори за пазарна цена.

3. На пазара на имоти пряко ще се отразява случващото се извън пределите на страната ни

Макар и на пръв поглед пазарът на имоти да изглежда автономен, безспорно на развитието му ще се отразяват събитията от международната сцена. Това ще става по няколко направления.

Продължение и задълбочаване на кризата на международните пазари може да накара чуждестранните инвеститори да продължат да замразяват или отлагат инвестиционните си проекти. Това ще ограничи и броя на чуждестранните купувачи, които допреди три-четири години съдействаха за растежа на цените в сектора.

Затруднени чуждестранни собственици с проблеми с имотите си в собствената си страна, могат да прибягнат до продажба на неосновни активи, които включват закупени имоти в страната ни. Подобно важи и за инвестиционни фондове, което може да инициира транзакции на по-големи проекти между институционални инвеститори.

Негативната тенденция важи с пълна сила за сектора на ваканционните имоти. Тази тенденция се наблюдаваше през втората половина на миналата година и може да продължи и през тази. Това пък най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху цените на имотите в сектора.

4. Кредитният пазар

В настоящите тежки условия кредитният пазар поне през първите три месеца на годината е възможно да остане в същото си вегетативно състояние, подобно на това от второто полугодие на миналата година.

Известно раздвижване най-вероятно е възможно да очакваме след приключване на зимата и през лятото, когато активността в сектора на имотите се повишава значително и достига своя пик.

Подобрение може да се инициира от подобряване на банковата ликвидност и известно намаляване на лихвите по кредитите, за което има потенциал.

Също така при стабилизиране на икономиката, банките могат да поразхлабят затегнатите си условия по отпускане на паричен ресурс. Въз основа на новата им консервативна стратегия обаче, подобни действия биха се случили само при трайни признаци за възстановяване, или едва през втората половина на годината.

Първите симптоми за раздвижване при банките вече се наблюдават по отношение на депозитите, където повишението на лихвите приключи и дори се наблюдава известно намаляване при по-дългосрочните депозити. Напълно е логично тази тенденция да се прехвърли и при кредитите.

Възможно е обаче банките да имат и негативно въздействие за цените на имотите по отношение на лошите кредити. Техния брой най-вероятно ще продължи да нараства, като се говори, че стойностите им в процент вече са двуцифрени.

На пазара е възможно да излязат много имоти за продажба, чиито собственици (повечето закупили ги с инвестиционна цел), се затрудняват с поддържане на взетата за покупката им ипотека.

5. Едва ли ще станем свидетели на сериозен ръст

Дори и да не регистрират спад, цените на имотите нямат особено голям потенциал за повишение. Освен външните и вътрешните фактори, които въздействат на пазара, може да се каже, че имотите у нас си остават относително недостъпни за населението. Съотношението цена на апартамент - доход, в най-големите градове на страната все още е изключително високо и е над тези нива, при които се говори, че имотите са достъпни.

6. Доходите от наем са при ниски нива

Ако капиталовия доход от инвестиции в имоти не е ясна на този етап (от бъдещо повишение в цената на имота), то единствения сигурен доход, който имотът може да носи като инвестиция - този от наем, е относително нисък.

При нива от 5.5% този годишен доход, който изисква много допълнителни вложения, време и др., е подобен на алтернативния поне на този етап, който би носил един депозит (относително безрисков).

* материалът не представлява съвет за покупка, или продажба на недвижими имоти

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

петьр петров
# 0
18:01 | 14 January 2010
след като наемните нива за страната се вьрнаха с 5 години назад каква е логиката цените на имотите да се вьрнат на нивата от 2006 и там да се задьржат явно и те ще поседват спада както и при наемните цени вече се случи .Това означава че там кьдето ни откара пазара в наемните цени там ще тьрсим и нивата на продажните цени тези 2 фактора са взаимно свьрзани .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

Пазари

% Стойност
 • SOFIX 663.570 0.00%
 • BGREIT 114.370 0.00%
 • BGTR30 549.270 0.00%
 • BGBX40 129.990 0.00%
Ask Bid
 • EUR/USD 1.1783 1.1784
 • GBP/USD 1.3435 1.3437
 • USD/JPY 114.1100 114.1220
 • USD/CHF 0.9886 0.9887
 • USD/CAD 1.2782 1.2784
 • AUD/USD 0.7670 0.7672
 • USD/BGN 1.6598 1.6601
Ask Bid
 • DOW JONES 24528.14 24532.14
 • S&P500 2651.93 2652.43
 • NASDAQ 4705.68 4706.68
 • CAC 40 5362.98 5364.98
 • DAX 13085.45 13087.45
 • FTSE 100 7461.49 7462.99
 • ПЕТРОЛ 57.17 57.22
 • ЗЛАТО 1254.33 1254.83
 • СРЕБРО 15.90 15.93

Видео