Транзакционните разходи при покупка на недвижим имот в Южна Корея възлизат на 22%

1457
Транзакционните разходи при покупка на недвижим имот в Южна Корея възлизат на 22%

Все повече хора купуват недвижими имоти извън пределите на собствените си страни, като "лудостта": "Купувай, за да отдаваш под наем" се е превърнала в международна, коментират от изданието за недвижими имоти - Global Property Guide.

Сред най-активните купувачи са британците, като те купуват недвижими имоти в България, Турция и Мароко, с надеждата да се повтори сценария на поскъпване на цените на недвижимите имоти в родната им страна.

Като пречка по пътя им към "забогатяване" обаче се очертават високите транзакционни разходи, свързани с покупката на недвижим имот.

Изследване на консултантската агенция за тези разходи сред страните от ОИСР сочи, че нивото им е неразумно високо в страни като Южна Корея, Белгия и Италия.

Средното ниво на разходите, свързани с покупката на имот, като комисиони, данъци и др. такси е под 10% за страните от ОИСР. В някои от тях обаче те възлизат дори на едва 3%.

В други обаче тези разходи са изключително високи, като в Южна Корея и по-конкретно в столицата й Сеул, тнранзакционните разходи възлизат на значителните 22%.

Високото ниво на тези разходи в страната се предопределя от налагането на данък добавена стойност върху всички сделки в размер на 10%.

Разходите в страни като Белгия, Италия, Франция, Люксембург и Гърция също са над 15% от стойността на имота.

За страни като Великобритания, Норвегия, Нова Зеландия, Швейцария, Австралия, Япония, Швеция, Полша, Ирландия и Канада те варират между 5 и 7%, което се счита за относително нормално ниво.

Най-ниски са транзакционните разходи в Словакия, Исландия и Дания, където те възлизат на 3 и дори по-малко процента.

Изследването е направено въз основа на предположението за покупка на имот на стойност от 250 000 евро и по-специално на стар такъв, поради което в повечето случаи данък добавена стойност не е включен. В повечето страни обектът на данък добавена стойност са само новите сгради.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg