Трудна година за агенциите за недвижими имоти в Европа

798
Трудна година за агенциите за недвижими имоти в Европа

Има голяма вероятност настоящата 2008 година да се окаже изключително трудна за голяма част от агенциите за недвижими имоти в Европа, сочат прогнозите на някои от най-голямите специалисти в сектора.

Това до голяма степен е свързано с прогнозираното значително увеличение на фалити на фирми и компании в строителния сектор в Европа.

Една от причините за това е силното забавяне на ръста в сектора в резултат на кризата, стартирала в САЩ и прехвърлила се и на Стария континент.

От друга страна, изискванията на крайния потребител към предложения му краен продукт значително се повишават. Това означава, че само най-добрите и конкурентоспособни строителни компании ще оцелеят и останат на пазара на имоти.

Фалитите и изчезването на строителните фирми и компании неминуемо ще се отразят и на агенциите за недвижими имоти. Има голяма вероятност много от агенциите да започнат да се обединяват или значително да намалят мрежите си в съответните страни.

Тази тенденция до голяма степен започна от случилото се на пазара на недвижими имоти в Испания. През изминалата година близо половината от всички офиси на агенции за недвижими имоти стигнаха до затваряне.

Основната причина за това беше продължилото в период от няколко месеца свръх предлагане на жилища и, от друга страна, значителното охлаждане на пазара.

Разразилата се кредита криза, започнала от САЩ, нямаше начин да не окаже влияние и на пазарите на недвижими имоти на стария континент.

Агенциите за недвижими имоти, както и строителните компании, които не са се различавали с особено голяма предприемчивост и професионализъм едва ли ще се задържат на пазара.

Агенции, утвърдили се през годините пред клиентите, поддържащи високи нива и с добър имидж ще успеят да се задържат на пазара.

Пазарите на недвижими имоти се променят, както всичко останало и тези, които желаят да са бъдат актуални, трябва да са готови за промени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg