Трудно е да се прогнозира развитието на сектора на недвижими имоти

1431
Трудно е да се прогнозира развитието на сектора на недвижими имоти

„Трудно е да се прогнозира развитието на сектора на недвижими имоти в България, още повече, като се има предвид развитието на ипотечната криза в САЩ и нейното влияние върху световните пазари, включително и у нас“, коментираха за Profit.bg от Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП).

В конкретния случай въпросът бе „какво ще е развитието на недвижимите имоти и кои сегменти ще привличат инвеститорски интерес?“

От агенцията допълниха, че принос за това има и информацията от различни източници, че в определени региони в страната има насищане на търсенето от определен вид недвижимости.

Припомняме, Profit.bg публикува материал „АИАП: Висока инвестиционна активност в гражданското строителството, енергетиката и др.“, в който вече бе споменато, че от агенцията очакват да продължи доброто развитие на пазара на бизнес помещения и известно намаление в растежа на търсенето на недвижими имоти за жилищни нужди през тази година.

„Доколко обаче ще е голямо това забавяне ще зависи и от динамиката на предлаганите ипотечни кредити от търговските банки в страната,“ уточниха още от Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Нека да припомним, че през изминалата година страната ни оглави световната класация по-най-голямо поскъпване на недвижимите имоти с повишение в цените от над 30% за годината. Това до голяма степен прави посоката на бъдещото движение в цените още по-неясна.

В основата на ръста до голяма степен стои повишението на кредитите у нас. По отношение на ръста им страната ни се нарежда на челно място в региона - 67%. 

Разделени са и специалистите по отношение на очакванията си относно това доколко силно влияние ще окаже кризата, наблюдавана на световните пазари на недвижими имоти върху пазара у нас, като все още може да се каже, че въздействието е твърде слабо.

*Снимка: БГНЕС фото

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg