Цените на имотите могат да отбележат спад през второто полугодие

744
Цените на имотите могат да отбележат спад през второто полугодие

Цените на имотите се очаква да регистрират спад през второто полугодие на настоящата година. Това е преобладаващото мнение на участвалите в анкетата на Profit.bg.

На въпрос „Как ще се движат цените на имотите през второто полугодие?“ близо четиридесет процента (39.39%) очакват те да регистрират спад.

За значително забавяне на ръста на цените се обявяват малко над 29% от анкетираните, като сумарно, заедно с горната категория, около 69% не са особено оптимистично настроени за бъдещото движение.

Третата най-голяма група от анкетираните – 22.7%, очакват цените да се запазят около нивата си от началото на периода.

Оптимистите крайно са намалели като процент, като очаквания за продължено повишение на цените на имотите с ускорени темпове и през второто полугодие изразяват едва 8.8% от анкетираните.

Като основни причини за песимистичните нагласи могат да се посочат кризата, обхванала световните пазари на недвижими имоти - сред външните фактори, както и ускореният ръст на цените през последните две-три години.

Това повишение ги отведе до нива, които ги правят все по-трудно достъпни за живеещите в България.

И през второто тримесечие страната ни затвърди лидерската си позиция в света по ръст на цените на недвижимите имоти, като повишението за периода възлиза на цели 32.3% на годишна база, което е минимално под това от 33.7% за първото тримесечие.

За сравнение, ръстът в цените на имотите в световен мащаб се е забавил до 4.8% от 6.1% през първото тримесечие.

За последните две години цените на жилищата в страната ни са се повишили с 68%, сочи още статистиката.

В анкетата на Profit.bg са взели участие общо 330 читатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg