Цените на имотите на българския пазар ще се понижат

709
Цените на имотите на българския пазар ще се понижат

Развитието на пазара на недвижими имоти в България и региона в последните няколко години доведе до значителен ръст както в цените на недвижимите имоти, така и в броя на сделките.

Много специалисти и анализатори на пазара обаче смятат, че ръста на цените ще спре, тъй като те са достигнали своя максимум.

Това, заедно с очаквания спад в общия обем на сделките с недвижими имоти, ще доведе до понижение в цените на имотите в следващите няколко месеца.

До края на тази година и през първите три месеца на следващата най-вероятно ще бъде отчетено двукратно понижение в общия брой на сделките с недвижими имоти в сравнение със същия период на предходната 2007 г.

Положението на световните имотни пазари и финансовата криза не може да не окаже влияние и върху нашия имотен пазар, смятат специалисти от една от водещите агенции за недвижими имоти в страната – ERA-България.

Една от основните причини за свиването на пазара у нас е намалението на сключените сделки на спекулативния пазар, които основно разчита на ръста на цените на недвижимите имоти.

В момента жилищният пазар в България отчита напълно реално понижение както в цените на имотите, така и в броя на сключените сделки. Отдръпването на чуждите клиенти и инвеститори също допринесе за усложняването на ситуацията.

Най-засегнат от всички е пазарът на ваканционни имоти в страната ни, тъй като в най-голяма степен беше зависим от чуждестранните инвеститори. Настъпилите кризи на руския и британския пазар на недвижими имоти накара голяма част от купувачите и инвеститорите да станат значително по-предпазливи.

Всички, които искат да останат на пазара на недвижими имоти у нас и най-вече тези които искат да печелят от това, трябва да са наясно, че водещо в бъдеще ще е най-вече качеството на строителството и използваните материлали.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg