Цените на имотите в България трети по ръст в света за първото тримесечие

1046
Цените на имотите в България трети по ръст в света за първото тримесечие

Цените на недвижимите имоти в България са трети по ръст в световен мащаб през първото тримесечие, по данни на британската имотната агенция Knight Frank.

За посочения период цените на имотите у нас са се повишили с 22.6%, като по повишение ни изпреварват единствено Латвия, заемаща първа позиция с ръст от 61.2% през първото тримесечие на годишна база и Естония с ръст от 24.5%.

В световен мащаб цените на недвижимите имоти за първите три месеца на годината са се повишили с 9.6%, според индекса, изчисляван от имотната агенция, на фона на повишението им от 9.63% през същото тримесечие на миналата година.

Добре са се представяли недвижимите имоти в Канада, Сингапур, ЮАР, Норвегия и Литва, като във Великобритания те са се повишили с 12.6% на годишна база за тримесечието, което отрежда на страната девета позиция при държавите с най-голям ръст в света.

Силно забавяне се отчита при ръста на цените на недвижимите имоти в САЩ, където те са поскъпнали едва с 4.7% през първите три месеца на годината, на фона на ръста им от 12.5% преди година, сочи още докладът.

Забавянето в сектора на недвижимите имоти в САЩ е и в основата на силното забавяне на ръста на най-голямата световна икономика. То е и причината за повишаването до рекордни нива на лошите ипотеки в страната.

Като цяло се прави изводът, че забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ не е оказало катастрофално въздействие върху развитието му в световен мащаб.

Спад са отбелязали цените на недвижимите имоти през първото тримесечие в страни като Италия, Швейцария, Япония, Германия и Швеция по данни на Knight Frank.

Известно възстановяване обаче се наблюдава в Германия, като през първото тримесечие на годината недвижимите имоти са поскъпнали с 1.8% на тримесечна база.

Въпреки силното шумене около пазара на имоти в Испания и наблюдаваното забавяне, в страната цените са се повишили със 7.2% на годишна база, в сравнение с 12% година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg