Цените на имотите в България трети по ръст в света за първото тримесечие

1061
Цените на имотите в България трети по ръст в света за първото тримесечие

Цените на недвижимите имоти в България са трети по ръст в световен мащаб през първото тримесечие, по данни на британската имотната агенция Knight Frank.

За посочения период цените на имотите у нас са се повишили с 22.6%, като по повишение ни изпреварват единствено Латвия, заемаща първа позиция с ръст от 61.2% през първото тримесечие на годишна база и Естония с ръст от 24.5%.

В световен мащаб цените на недвижимите имоти за първите три месеца на годината са се повишили с 9.6%, според индекса, изчисляван от имотната агенция, на фона на повишението им от 9.63% през същото тримесечие на миналата година.

Добре са се представяли недвижимите имоти в Канада, Сингапур, ЮАР, Норвегия и Литва, като във Великобритания те са се повишили с 12.6% на годишна база за тримесечието, което отрежда на страната девета позиция при държавите с най-голям ръст в света.

Силно забавяне се отчита при ръста на цените на недвижимите имоти в САЩ, където те са поскъпнали едва с 4.7% през първите три месеца на годината, на фона на ръста им от 12.5% преди година, сочи още докладът.

Забавянето в сектора на недвижимите имоти в САЩ е и в основата на силното забавяне на ръста на най-голямата световна икономика. То е и причината за повишаването до рекордни нива на лошите ипотеки в страната.

Като цяло се прави изводът, че забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ не е оказало катастрофално въздействие върху развитието му в световен мащаб.

Спад са отбелязали цените на недвижимите имоти през първото тримесечие в страни като Италия, Швейцария, Япония, Германия и Швеция по данни на Knight Frank.

Известно възстановяване обаче се наблюдава в Германия, като през първото тримесечие на годината недвижимите имоти са поскъпнали с 1.8% на тримесечна база.

Въпреки силното шумене около пазара на имоти в Испания и наблюдаваното забавяне, в страната цените са се повишили със 7.2% на годишна база, в сравнение с 12% година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...