Цените на имотите в Париж могат да последват тези в Лондон

510
Цените на недвижимите имоти в Париж до момента избягваха понижението, подобно на това в останалите водещи европейски столици, като Лондон например, които от началото на годината са загубили 9.4% в сравнение със същия период на миналата година.

До голяма степен нивата на цените се поддържаха от слабото предлагане и търсенето на купувачите, включително и на известни личности като Джони Деп и Лени Кравиц. Цените в „града на любовта“ достигаха до 11 010 евро за кв. м.

Затрудненото кредитиране обаче, повишените изисквания, както и нарасналите нива на лихвите се очаква сериозно да заплашат пазара на имоти.

Според анализатори цените на недвижимите имоти могат да отбележат понижение през третото тримесечие на годината, именно поради горепосочените фактори.

Ръстът на заемите, отпускани за покупка на недвижими имоти през второто тримесечие, се е забавил до 8.9% от 11% преди една година, според базираната в Париж Банкова Асоциация.

През третото тримесечие над половината от банките са заявили своята готовност за ограничаване на кредитната активност на фона на финансовата криза.

Докато през изминалата година, искането на кредит за закупуване на имот бе просто въпрос на формалност, то към момента на около 15% от желаещите да изтеглят такъв отговорът е отрицателен. Очаква се този процент да продължи да се повишава и през следващите месеци.
Средното повишение на цените на имотите в Париж за последните пет години е било 12%, което стимулираше банките да отпускат кредити.

И докато подобен е бил и ръстът на цените на имотите в Лондон, то последните регистрираха критична промяна на тренда. Цените на имотите там са се понижили с 6% през второто тримесечие.

Очаква се френската икономика да изпадне в рецесия през третото тримесечие за пръв път от над 15 години насам, според данни на Insee.

Средната цена на наемите се е повишила до 5.5% през второто тримесечие в сравнение с 4.8% през сравнимото тримесечие на миналата година.

Броят на продадените апартаменти се е понижил с 20% за годината до май, според статистическите данни.

На пазара разбира се съществуват и оптимисти, които са на мнение, че Париж е относително малък и няма много място за строителство, като в същото време търсенето от страна на чуждестранни инвеститори винаги ще е високо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...