Цените на офисите във Варна се доближават до тези в София

539
Цените на офисите във Варна се доближават до тези в София

Пазарът на офиси във Варна се намира в ранен стадий на развитие, но въпреки това започва да съперничи на този в София, става ясно от доклад на Colliers International.

Докато преди няколко години в морския град почти нямаше офиси от клас А или Б , сега се появяват почти непрекъснато съвременни офис сгради и проекти.

Въпреки това по-голямата част от площите, използвани за офиси, все още се намират в стари жилищни сгради, преобразувани за целта.

Според данните до края на първото полугодие на 2008 г., общата площ на офисите клас А и Б, над 500 кв.м, в сгради построени преди по-малко от 10 години във Варна, са с размер 106 хил. кв.м.

Площта им е почти равномерно разпределена между Клас А (47%) и клас Б (53%), става ясни още от данните.

Пазарът в града може да бъде разделен на три ясно диференцирани района - Централен бизнес окръг (КБР), Широк център и Крайградски зони, като разпределението между тях е неравномерно.

В КБР има само 3000 кв.м. офиси клас А, което се дължи главно на смесената употреба на стари и по-нови административни сгради, като се наблюдава недостиг на атрактивни парцели за нови разработки.

Изграждането на две нови сгради в Бизнес парк Варна увеличи значително офис площите в крайградските зони. В момента 129 000 кв.м. офис пространството е в процес на изграждане.

Някои от големи проекти са разположени на бул. "Владислав Варненчик", включително Варна Тауърс (повече от 19.000 кв.м) на магистрала Хемус.

В широкия център в момента има около 47 000 кв.м. офис площи, които са в процес на подготовка, от които най-значимият проект е офис сграда на Grand Mall Тауър.

Търсенето във Варна е насочено към сравнително малки по размери офиси. По-голямата част от дружествата и фирмите използват до 200 кв.м., а по-малка част заемат повече от 1000 кв.м.
Най-голямо търсене се наблюдава в Централната бизнес част, както предимството тук е близостта до различни институции, места за отдих и удобни транспортни връзки.

По принцип офисите за продажбата във Варна винаги са били доста по-търсени от тези за наемане, като в последно време се наблюдава известна промяна в тази тенденция.

До края на месец юни 2008 г. незаетите офис площи са били малко над 6400 кв.м, разпределени между КБР (3.4%), Широк център (8.3%) и крайградски (5.9%).

Цените варират между 15-20 евро за кв. м офис клас А, а за клас Б в един и същи район средната цена е малко под 12 евро за кв.м.. В най-активната зона - крайградски - клас А се движат по около 14 евро за кв.м.

Пазарът остава силно фрагментиран, със значителни различия в цените в зависимост от това къде се намира офисът, какви удобства предлага и околността около съответната сграда. Цените започват от 1100 евро до 2300 евро за кв.м, сочат данните на Colliers International.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg