Усилията на китайското правителство за ограничаване поскъпването на имотите дават ефект

814
Усилията на китайското правителство за ограничаване поскъпването на имотите дават ефект

Усилията на китайското правителство за "охлаждане" на пазара на недвижими имоти в бързоразвиващата се китайска икономика дават известни резултати, сочат изнесените напоследък статистически данни.

Анализатори коментират обаче, че ще бъде още по-трудно от тук нататък да се ограничава прилива на чуждестранни капитали към страната за инвестиране в недвижима собственост, особено на фона на възможна доходност между 30 и 50% годишно, на фона на едва 10% на развитите пазари.

Чуждестранните инвестиции в имоти в страната възлизат на едва 15% от общите в Китай. Въпреки това обаче, в страната продължава силното поскъпване в цените на недвижимостите, особено в големите и развити китайски градове.

Относително ниският дял на чуждестранните инвестиции в Китай се предопределя от предприетите правителствени действия.

През юли миналата година бяха предприети рестриктивни действия, включващи забрана за купуване на недвижима собственост от чужденци, които нямат местно представителство или офис в страната.

Право на покупка на недвижими имоти се дава на чужденци, които са живели или работили в Китай повече от една година.

За чуждестранните компании инвестиращи в недвижими имоти с общи инвестиции от над 10 млн. долара, регистрираният им капитал не може да е по малък от 50% от стойността на инвестираните суми.

На чуждестранните инвеститори, чийто регистриран капитал не е напълно внесен или не е издадено право за покупка на собственост от овластените регулаторни органи, или чиито капитал за осъществяване на проекта е под 35% от общата стойност на инвестициите се отказва банков заем.

В допълнение към регулативните действия китайското правителство въведе и нови данъци, въздействащи директно върху спекулантите с недвижими имоти. Продажбата на недвижим имот преди навършването на петата година на неговото притежание е обект на облагане с 5% данък.

След въвеждането на рестриктивните действия бе регистриран значителен спад в цената на недвижимите имоти в големите китайски градове като Пекин, Шанхай, Шенцен и др.

Относително нисък бе и обемът на сделките с имоти през четвъртото тримесечие на миналата година, сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg