Увеличава се процентът на незаетост на офис площите

1670
Увеличава се процентът на незаетост на офис площите

През годината протичаше процес по закриване на представителства в по-малки областни центрове на някои компании от бизнеси, засегнати най- сериозно от икономическата ситуация, сочи доклад за офис площи за 2009 на GVA Sollers Solutions.

Този факт също допринесе за увеличаване на процента на незаетост на офис площите в тях, като на места той достига до 50% (в София - 18.3%).

През 2009 г. на територията на страната са завършени над 400 хил. кв. м офис площи, от които 235 хил. кв. м в София, 56 хил. кв. м във Варна и 35 хил. кв. м в Пловдив.

Поради наличието на голям обем незаети офис площи, инвестиционната активност в сегмента намалява. По данни на НСИ, през първите девет месеца на 2009 в България са издадени общо 242 разрешителни за строеж на административни сгради, което е с 27.54% по-малко в сравнение с тези, издадени през същия период на 2008.

В София от началото на годината са обявени инвестиционни намерения за изграждането на нови 453 хил. кв. м офис площи, бъдещето на част от които е неясно. За разлика от столицата, в останалите градове на страната новите офисни проекти са единици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg