В България предстои бум на еко-строителството

3325
В България предстои бум на еко-строителството

До 2015 г. строителството на т. нар. „пасивни къщи" ще се превърне в Германия в норма. В България предстои строителството на първия комплекс от еднофамилни нискоенергийни сгради. Каква е ползата от т. нар. умни къщи?

Матиас Унат, експерт от Енергийната Агенция Rhein-Taunus в Mайнц, Германия разказва, че "да строиш в България, в повечето от случаите означава да заливаш тревни площи и детски площадки с бетон и да превръщаш гората в ламперия, коментират български еко-архитекти".

Екологичността на сградите все още не е норма в страната, но ще бъде, е мнението на Матиас Унат. „Знам, че в България има бум на ново строителство през последните години. В момента инвеститорите трябва да дадат куп пари за строителството на един обект и те искат да спестят колкото се може. Енергийно ефективното строителство е непопулярно. Но то ще става все по-актуална тема. Ще видите, че когато електроенергията, природният газ и нафтата поскъпнат, ще започне и строителството на множество еко-сгради", казва германският експерт.


В България ще се строи първият комплекс от еднофамилни нискоенергийни сгради. Общо 15 къщи, в комплекс край София, ще отговарят на изискванията за енергоефективност и използване на слънчева енергия.

Германия и Австрия са страни, в които строителството на така наречените „умни къщи" е популярно. Вече има построени хотели, офисни сгради и дори църква край Виена, покриващи изискванията на пасивната къща. Първите пасивни къщи в Германия се строят през 1995-96 година.

"До момента има над 100 хил. пасивни къщи в Германия - ново строителство и санирано старо строителство. Разбира се, от 40 млн. еднофамилни къщи, 100 хил. все още са малък дял. Но до 2015 година строителството на пасивни къщи ще се превърне в норма", казва Матиас Унат.

За хората, които никога не са чували за "пасивните къщи", Матиас Унат, експерт от Енергийната Агенция Rhein-Taunus в Mainz, обяснява, че "това са къщи с разход от 1.5 литра нафта на кв. м., или 1.5 куб м. газ на кв.м. 20-30 литра е разходът при старото строителство".

Пасивната къща е сграда, която практически би трябвало да се отоплява и охлажда сама, без участието на активни отоплителни или охладителни системи (звучи почти като перпетуум мобиле, но е истина). "Това се постига с внимателно планиране и куп специализирани системи и изисквания към сградата", обяснява експертът.

Екоархитектите изброяват следните основни изисквания към така наречените "умни къщи": много добра изолация и компактна форма е първото изискване. Това означава дебелини на изолациите около и над 30 см. Сградата трябва да е уплътнена достатъчно добре, да има системи за вентилация, за да не "изпуска" топлина.

Твърди се, че около 20-25% от загубите на топлина се дължат на лоши уплътнения. Високият клас дограма, ориентация на сградата на юг и максимално използване на слънчевата енергия са други изисквания. Според стандарта за "пасивна къща" се използват възобновяеми източници за топла вода - слънчеви колектори или термопомпи.

Повечето сгради са с носеща дървена конструкция и външна облицовка от дърво. "Истината е, че строителството на една енергийноефективна сграда е много по-скъпо", казва строителният инженер от Майнц. Оскъпяването идва от инвестирането в енергоспестяващи строителни материали и технологии, които все още са екзотични.

В бъдеще тези технологии ще поевтинеят с по-масовото им производство. Собственици на "пасивни къщи" казват, че строежът е бил с около 15-20% по-скъп.

"В Германия строителството на екосгради се насърчава. Два, два и половина процената е лихвата на потребителски кредити за енергийноефективно строителство. До момента строителството на пасивни къщи става най-често със средства от държавни или частни фондове или програми или различни еврофондове. Отделните федерални провинции също имат свои инициативи", казва Унат.

В провинция Райнланд Пфалц, например, има и регионална инициатива за насърчаване на строителството на пасивни сгради. Семействата получават допълнително строителна площ на кв.м. Освен това, обобщава Матиас Унат, пасивната къща изглежда различно, модерно и създава чувство за повече комфорт.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg