В САЩ е по-евтино да притежаваш имот, отколкото да живееш под наем

2292
В САЩ е по-евтино да притежаваш имот, отколкото да живееш под наем

Пазарът на недвижими имоти в САЩ подобно на този у нас преживя тежки четири години. За разлика от ситуацията у нас обаче, имотите в 12-те най-големи метрополиси са значително по-достъпни в сравнение с тези в нашата столица.

Много от имотните брокери там съветват, че сега е добър момент за покупка на жилище. Така е и у нас, но отвъд океана наистина има причина за това.

А тя е, че ниските лихви по фиксираните 30-годишни ипотечни кредити от под 4% правят вноската за имот в размер на 539 долара на месеца, при 20% самоучастие и средна цена на имотите в посочените метрополиси в размер на 242 300 долара.

За сравнение средния наем на подобен имот е в размер на 840 долара.

Ситуацията доста прилича на тази у нас по отношение на самоучастието и достъпността до кредити, които и в страната на „неограничените възможности“ се получават по-трудно отколкото преди кризата.

По отношение на лихвите обаче разликите са значителни, като предимствата са в полза на щатските кредитополучатели, които плащат лъхва над два пъти по-ниска от тази у нас, при това фиксирана за значително по-дълъг период от традиционните кредити у нас.

Друго сравнение сочи, че при 20% самоучастие и кредит от 80 000 евро за тристаен апартамент с продажна цена 100 000 евро, то месечната вноска би била в размер на 532 евро, при 30-годишен кредит с ГПР от 8.6%. Предвид, че кредита не е с фиксирана лихва то кредитополучателите могат да очакват и повишение на вноските си с течение на времето.

Въз основа на средните наеми за подобен род апартаменти, то едва ли той може да бъде отдаван под наем за повече от 350-400 евро на месец.

Или казано по друг начин, у нас все още излиза значително по-скъпо да притежаваш, отколкото да живееш под наем в столицата за разлика от големите американски метрополиси.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nesim
# 0
19:03 | 26 March 2012
This is the ideal answer. Eveoyrne should read this
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg