В САЩ намаляват продажбите на имоти с просрочени ипотеки

1591
В САЩ намаляват продажбите на имоти с просрочени ипотеки

Продажбите на имоти с просрочени ипотеки са съставлявали 20% от всички продажби на имоти в САЩ през третото тримесечие на годината, сочи статистика на RealtyTrac.

Това е значително намаление на дела на продажбите спрямо общите, като през 2010 година те са били 30%.

Общо 221 536 имота с просрочени ипотеки са били закупени през тримесечието, което е с 11% по-малко от предходното тримесечие и с 5% по-малко от същото тримесечие на предходната година.

Една от причините за понижението на годишна база е фактът, че по-малко жилища са попадали в тази графа, според специалисти от RealtyTrac.

Понижава се значително делът на имотите в процедура на продажба поради просрочена ипотека, като банките предприемат все повече действия за проучване на обстоятелствата и попълване на документи, за да нямат после юридически проблеми.

В резултат на това средното време за продажба на имот с просрочена ипотека се е повишило до 193 дни, на фона на 172 дни предходното тримесечие и 161 дни през третото тримесечие на 2010 година.

Банките също така са се въздържали максимално от продажба на подобен род имоти, с цел да не наводнят пазара, което да инициира по-нататъшно понижение в цените на имотите.

„Налице е силно търсене на подобен род имоти, като хората виждат в тях добри възможности за покупка на евтини имоти“, коментират от агенцията, цитирани от Bloomberg.

Средната цена на този род имоти е с 42% по-ниска от средните в страната.

Най-малките дискаунти от средните цени на практика са в регионите, най-силно засегнати от кризата. Това е поради факта, че напливът на продавачи с просрочени ипотеки оказва натиск на пазарните цени, което ги доближава до реалните.

В щата Невада например, където продажбите на имоти с просрочени ипотеки са 57% от общите продажби, тези имоти се продават само с 20% под средните цени за щата.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yolanda
# 0
07:07 | 28 July 2012
Me and this atrcile, sitting in a tree, L-E-A-R-N-I-N-G!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg