В София се търсят офиси между 300 и 500 кв. м

1236
В София се търсят офиси между 300 и 500 кв. м

Търсенето на офиси в София продължава да е колебливо - голяма част от новонаетите площи са в резултат на релокация, което не се отразява на нетното усвояване, става ясно от анализ на Елта Консулт, предоставен на Profit.bg.

Търсенето на офиси е насочено предимно към малки и средни площи - между 300 и 500 кв. м. Сделките в офис сегмента са ограничени предимно до офис площи извън центъра на града и до 2 000 кв. м., което затвърдява тенденцията от първото тримесечие на годината.

През второто тримесечие на 2010 г. са завършени над 50 000 кв. м офисни площи, като само 15% от тях са в централната част на града. Някои инвеститори задържат завършването на нови офиси, за да навлязат на пазара, когато има възходяща тенденция.

При първокласните площи наемите са загубили близо 3.7% от стойността си на тримесечна база и към момента са средно около € 13 на кв. м на месец. За клас Б офиси в периферните райони на града спадът е с 5%-6% до около € 7 на кв. м на месец.

Свободните офис площи надхвърлят 230 000 кв. м или 19% от всички налични на пазара. В периферните райони този процент надхвърля 21%, което е индикатор за силното изоставане на усвояването. Очакваме, че ненаетите офисни площи ще продължат да се увеличават през следващите 12 месеца.

Въпреки липсата на инвестиционни сделки през първата половина на годината, ние смятаме, че доходността от първокласни офис активи продължава да е около 10.5%. Капиталовите стойности също забавят своя спад в сравнение с миналата година.

Над 200 000 кв. м нови офис площи се очаква да бъдат завършени до края на тази година. Сред най-големите проекти са Сердика Център (28 000 кв. м), Брюксел Център (17 900 кв. м) и Търговски Център Галакси (9 000 кв. м).

Други 100 000 кв. м трябва да влязат в експлоатация до края на 2011 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg