Възражда се интересът на богатите към островите

2717
Възражда се интересът на богатите към островите

Кризата намали цените на гръцките острови и на единствения български остров - частна земеделска земя, към които е насочен основно интересът на заможни българи и чужденци от Европа.

Това показват наблюдения на брокери на недвижима собственост, които работят на нашия пазар.

Българският остров, който в момента се оферира, се намира близо до Видин и цената му е намалена с 25 на сто. Става дума за продажба на земеделска земя по нотариален акт, която се превръща в остров, когато се залива от Дунав.


Парцелите от острова са частна собственост, и от 2007 г. - 2008 г. стопани на площи от него са поляци и британци, разказа за БТА Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties.

Островът е подходящ за развитие на туризъм след промяна на статута на земята, за ваканционен имот или за база за развиване на бизнес. На този етап покупките са правени предимно за инвестиция, с очакване цената на земите да расте и евентуално парцелите отново да бъдат препродадени, каза Стойкова.

През последните месеци, заради разрастващата се криза в Гърция и намалението на цените на имотите, има отново възвръщане на интереса на заможни купувачи към гръцките острови. Към момента обаче той е далеч от равнищата през знаковата 2008 г.

За Гърция намалението в цените напоследък е между десет и петнадесет на сто, защото местните продавачи все още могат да си позволят да изчакват и не са склонни да продават на безценица и драстично да намалят цената, коментира Стойкова.

Експертът припомни, че при покупката на остров в Гърция бъдещият собственик ще бъде владетел само на частен парцел там, защото останалата част от острова е държавна територия.

Практически обаче собственикът разполага с цялото пространство за разходки и уединение, защото едва ли върху държавна територия ще бъде решено да се застроява, смята Стойкова.

При покупка на островите е добре да се провери дали там има изградена инфраструктура - ток, питейна вода, какъв е достъпът до него, близостта до медицинска помощ.

Не е за пренебрегване и въпросът на колко метра над морското равнище се издига островът, съветват брокерите. Заради глобалното затопляне има опасност част от него да бъде залята.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yulimar
# 0
06:02 | 28 February 2012
This is an artclie that makes you think "never thought of that!"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg