Възвръщаемостта от инвестиции в жилищни имоти в София се понижава

727
Възвръщаемостта от инвестиции в жилищни имоти в София се понижава

Възвръщаемостта от инвестиции в жилищна недвижима собственост в София се понижава. През 2002 година инвестицията в такава собственост е носила на притежателя си годишна възвръщаемост от 10%, докато към момента стойността й възлиза на около 5.1%, сочи изследване на Creditex.

Понижението в доходността се предопределя от два фактора. От една страна повишението в цените на недвижимите имоти през последните пет години, а от друга, нарастването със значително по-ниски от ръста на цените темпове при наемите в столицата на страната ни.

Значително намалява доходността и от инвестициите във ваканционни недвижими имоти, като въз основа на силното им поскъпване през последните години, подобни инвестиции се изплащат за около 20 години или носят на притежателите си възвръщаемост от 5%.

Намаляването на доходността от инвестиции в недвижими имоти в София ги прави по-малко привлекателни от тези в търговски и логистични недвижими имоти, които носят доходност за притежателите си между 12 и 14%.

И докато подобни инвестиции са трудни и недостъпни за индивидуалните инвеститорите в недвижима собственост, поради изключително големите по размер необходими средства, инвеститорите могат да се облагодетелстват от възможностите, предоставяни от акционерните дружества със специална инвестиционна цел, търгувани на борсата.

Голяма част от тях предвиждат инвестиции именно в търговски недвижими имоти и логистични центрове, като по закон те са длъжни да разпределят 90% от годишния си резултат под формата на дивидент, облаган със 7% данък върху дивидента.

Към настоящия момент на Българска фондова борса се търгуват книжата на общо 41 акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като по данни от края на вчерашната търговска сесия, пазарната оценка на компаниите вече възлиза на 810.353 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg