Високи наеми оставят 50% от новите апартаменти в Букурещ празни

1079
Високи наеми оставят 50% от новите апартаменти в Букурещ празни

Въпреки че, според изчисления на някои имотни компании, в столицата на Румъния има нужда от 135 000 нови апартамента, половината от 2 000-те нови жилища, завършени през изминалата година, стоят празни, става ясно от публикувани данни на полската консултантска компания REAS.

Според данните за по-голямата част от домовете от първата фаза на проекта Банеаса в момента се търсят наематели, като цените на наемите са между 3 500 и 4 000 евро на месец.
В друг голям комплекс - Emerald Residences едва 100 от 279-те нови апартамента в момента се обитават.

В други комплекси като Quadra и Central Park едва една четвърт от апартаментите са купени или дадени под наем.

Повечето румънци, които купуват нови апартаменти, го правят или с цел да го отдават под наем, или да ги препродадат на цени по-високи с между 30-50%. Много от тях са закупили апартаментите на сравнително ниски цени още в начален етап на строителство.

Тази година се очаква да бъдат завършени между 5 000 и 6 000 нови апартамента, което е повече от два пъти над цифрата за изминалата година.

Инвеститорите, които купуват имоти с цел отдаване под наем, стават все по-алчни, коментира местната преса. Те искат между 3 500 и 4 000 евро на месец за двустайни и тристайни апартаменти в Банеаса, като за тази сума може да си наемете цяла вила в околността на Букурещ.

Банеаса е много атрактивен комплекс като локация – намира се в Северен Букурещ близо до офисите на много големи компании.
Апартамент от 100 кв. метра там струва 250 000 евро. Въз основа на наемите, изисквани от собствениците на апартаментите, това прави възвращаемост от близо 20% на година, за което може да се каже, че е доста високо.

Засега строителството на нови комплекси върви сравнително бавно, което позволява на инвеститорите да искат високи цени за наеми и за препродаване. Но от тази година се очаква новите и незаети апартаменти на пазара да стават все повече. На много инвеститори може да се наложи да продадат собствеността си точно в момента, в който бъдат завършени новите комплекси.

Снимка: baneasa.ro

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg