Вижте прогнозите на Colliers за пазара на недвижими имоти в Източна Европа

2393
Вижте прогнозите на Colliers за пазара на недвижими имоти в Източна Европа

Последният доклад на Colliers International посочва очакваните тенденции на пазара на недвижими имоти в 13 страни от Източна Европа. Прогнозите сочат положителен икономически растеж в целия регион за 2012 г. Изключение прави Гърция, в която рецесията ще продължи поради наложените строги ограничения и дълговата криза.

На всички останали пазари икономическите перспективи остават положителни, независимо от факта, че през последните три месеца прогнозите постепенно бяха парирани поради влошените икономически очаквания в края на 2011 г.

В Източна Европа инвестициите в недвижими имоти за изминалата година са били 12 млрд. евро, което поставя 2011 г. като втората най-добра година след 2007 г., когато инвестициите са 18 млрд. евро.

По-голямата част от сделките през изминалата година са реализирани на три пазара – Русия (5 млрд. или 41% от всички сделки в региона), следвана от Полша и Чешката Република с по 2 млрд. (или общо 35% от всички реализирани сделки).

1.5 млрд. евро (или 12%) представляват трансграничните портфейлни продажби в началото на годината на активи в Полша, Чешката Република, Словакия, Унгария, Румъния и Украйна.

И финално, реализираните сделки в България, Румъния, Унгария и Хърватска формират останалите 12 % (отново равняващи се на 1.5 млрд. евро).

Според анализа на Colliers, инвестициите през 2012 г. ще бъдат по-малко, което кореспондира изцяло със свиването на икономическия растеж, общата пазарна несигурност и задлъжнялостта в сектора на недвижимите имоти. През настоящата година инвестиционните сделки в Източна Европа се очаква да бъдат реализирани главно в Полша, Русия и Чешката Република.

“Последният анализ на Colliers на банковия сектор, включващ детайлно изследване на 45 кредитни институции, с които работи нашия Финансово- консултантски екип в Полша сочи че нови инвестиции могат да се очакват през първата половина на 2012 г. главно на пазарите в Полша, Чешката Република, Русия и Словакия", отбелязва Деймиън Харингтън, Директор “Изследователски и консултантски услуги” за Източна Европа в Colliers International.

"Съответно само най-добрите проекти биха привлекли интереса в останалите източно-европейски страни при това на цени, надхвърлящи западно-европейските,” допълва Харингтън.

Данни на Colliers сочат, че Москва е единственият град, в който се очаква увеличение на наемните нива на офисните, търговските и индустриални площи.

Наемите на офис площи в останалите източно-европейски пазари ще останат без промяна, с изключение на Загреб и Киев, където се очаква намаление.

Увеличение на наемните нива за търговски площи се очаква в първокачествените търговски центрове в Санкт Петербург, докато в София, Тирана, Атина, Братислава и отново Загреб се очаква намаление.

Прага, Санкт Петербург, Москва и Варшава са единствените градове, за които прогнозите сочат очакван ръст в индустриалния и логистичен сектор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...