Вижте прогнозите на Colliers за пазара на недвижими имоти в Източна Европа

2355
Вижте прогнозите на Colliers за пазара на недвижими имоти в Източна Европа

Последният доклад на Colliers International посочва очакваните тенденции на пазара на недвижими имоти в 13 страни от Източна Европа. Прогнозите сочат положителен икономически растеж в целия регион за 2012 г. Изключение прави Гърция, в която рецесията ще продължи поради наложените строги ограничения и дълговата криза.

На всички останали пазари икономическите перспективи остават положителни, независимо от факта, че през последните три месеца прогнозите постепенно бяха парирани поради влошените икономически очаквания в края на 2011 г.

В Източна Европа инвестициите в недвижими имоти за изминалата година са били 12 млрд. евро, което поставя 2011 г. като втората най-добра година след 2007 г., когато инвестициите са 18 млрд. евро.

По-голямата част от сделките през изминалата година са реализирани на три пазара – Русия (5 млрд. или 41% от всички сделки в региона), следвана от Полша и Чешката Република с по 2 млрд. (или общо 35% от всички реализирани сделки).

1.5 млрд. евро (или 12%) представляват трансграничните портфейлни продажби в началото на годината на активи в Полша, Чешката Република, Словакия, Унгария, Румъния и Украйна.

И финално, реализираните сделки в България, Румъния, Унгария и Хърватска формират останалите 12 % (отново равняващи се на 1.5 млрд. евро).

Според анализа на Colliers, инвестициите през 2012 г. ще бъдат по-малко, което кореспондира изцяло със свиването на икономическия растеж, общата пазарна несигурност и задлъжнялостта в сектора на недвижимите имоти. През настоящата година инвестиционните сделки в Източна Европа се очаква да бъдат реализирани главно в Полша, Русия и Чешката Република.

“Последният анализ на Colliers на банковия сектор, включващ детайлно изследване на 45 кредитни институции, с които работи нашия Финансово- консултантски екип в Полша сочи че нови инвестиции могат да се очакват през първата половина на 2012 г. главно на пазарите в Полша, Чешката Република, Русия и Словакия", отбелязва Деймиън Харингтън, Директор “Изследователски и консултантски услуги” за Източна Европа в Colliers International.

"Съответно само най-добрите проекти биха привлекли интереса в останалите източно-европейски страни при това на цени, надхвърлящи западно-европейските,” допълва Харингтън.

Данни на Colliers сочат, че Москва е единственият град, в който се очаква увеличение на наемните нива на офисните, търговските и индустриални площи.

Наемите на офис площи в останалите източно-европейски пазари ще останат без промяна, с изключение на Загреб и Киев, където се очаква намаление.

Увеличение на наемните нива за търговски площи се очаква в първокачествените търговски центрове в Санкт Петербург, докато в София, Тирана, Атина, Братислава и отново Загреб се очаква намаление.

Прага, Санкт Петербург, Москва и Варшава са единствените градове, за които прогнозите сочат очакван ръст в индустриалния и логистичен сектор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg