Winslow: В момента пазарът се движи от български клиенти

1349
Winslow: В момента пазарът се движи от български клиенти

„Ако преди време пазарът на недвижими имоти от затворен тип е движен от чуждестранни капитали, то в момента основни клиенти са българите,“ посочи Ласка Ненова, директор Маркетинг и продажби в Winslow Developments на провелото се по-рано днес събитие на тема „Тенденции на пазара на жилищните комплекси от затворен тип в България“.

Според нея в този сегмент се наблюдават няколко тенденции в търсенето и предлагането. По отношение на търсенето Ласка Ненова посочи, че клиентите се насочват към качествено строителство. „Те започнаха да се интересуват от материалите, от дограмата, от изолацията дори и от самата строителна компания,“ посочи тя.

На второ място за купувачите е от значение сигурността и позицията на инвеститора на пазара. Предвид промените в пазарните нагласи се изменя и площта на застрояване. Това води до застрояването на комплекса с по-ниски по етаж сгради, по-голямо отстояние между сградите, повече зеленина, паркове и др.

От гледна точка на инвеститорите, те са започнали да обръщат все по-голямо внимание на инфраструктурата в и около комплекса – тук влизат пътните артерии, електричество, ВиК и др.

Започват да се насочват и към допълнителните услуги в комплекса от затворен тип. „Паркингът и охраната са само част от услугите, които могат да се предложат на клиентите,“ коментира Ласка Ненова. Тя посочи, че има проекти, които предлагат SPA, супермаркет, грижи за деца, игрища, плувни басейни, зони за разходка на животни и др.

„Критериите на градския жител се променят. Ако преди искаха да живеят в централните части, то днес желанието им е да са на по-голямо отстояние от центъра, търсят тишина, спокойствие и сигурност. Оттук идва и изискването към затворения комплекс да е с бърз достъп до центъра, да има в близост удобни медицински услуги, училища и др., но въпреки всичко да е далеч от познатата ни градска среда,“ каза Ласка Ненова.

Проучване на Winslow сред потенциални клиенти сочи, че за тях от основно значение е сигурността, комуникативността на мястото, гледката, околната среда, допълнителните удобства, социалният статус на съседите в комплекса, архитектната концепция. На последно място Ласка Ненова посочи, че от значение за клиентите е и цената.

Според Георги Константинов, мениджър проекти, освен посочените вече по-ниско застрояване на терена и по-голямото отстояние между сградите, както и балансовото съотношение между зеленина – жилищна зона – зона за услуги, от значение е и недостъпната за автомобилите паркова зона.

Конкретно в проекта на Winslow – Winslow Gardens, комплексът ще е снабден с две подземни нива за паркоместа, индивидуално и цялостно газифициране. Мариян Беляков, директор Управление на собствеността, посочи, че когато се пристъпи към сключване на договор за посочения комплекс, клиентът подписва и договор за поддръжка, както и Правилник за вътрешния ред.

Сн.: Проект на Winslow Gardens (Winslow Developments)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg