За и против инвестициите в затворени комплекси

1771
За и против инвестициите в затворени комплекси

Подобно на всеки един пазар и този на недвижимите имоти също търпи промени и еволюира. Причината за това се крие в промяна на нагласите и желанията на потребителите, които са двигател на всяка една трайна промяна.

Цените на имотите отбелязаха значително повишение през последните години, с което напълно логично дойдоха и по-високите изисквания от страна на потребителите, както и по-голямата конкуренция между строителните предприемачи.

Високият маржин на печалбата, достигащ значителните между 60 и 100% при строителните предприемачи, инициираха значителен интерес все повече хора да си пробват късмета като такива.

Конкуренцията обаче е жестока - като се започне от намирането на подходящи парцели, икономии от мащаба, трудности за новите и недоказали се предприемачи, навлизането на големи чуждестранни и местни инвеститори и т.н.

В крайна сметка, може да се каже, че печеливши от този процес са купувачите. На пазара излизат все повече и повече нови имоти, като в процес на строителство са рекорден брой жилища. Като към това добавим и забавянето на сектора в световен мащаб, то спокойно можем да кажем, че постепенно преминаваме от "пазар на продавачи" към такъв на "купувачи".

Това е пазар, при който предприемачите не могат да "извиват ръце", както бе преди няколко години, защото вече има достатъчен по обем и качество избор.

Високите цени и конкурентната борба налагат на пазара нов тип търсене и предлагане. Когато говорим за цени над 1 000 евро, хората стават все по-взискателни относно това, което ще получат - не само като качество на изпълнение, но и като стандарт на живот.

Може да се каже, че значително се повишава търсенето на така наречените комплекси от "затворен тип". Те налагат един нов стандарт, като предлагат на живеещите в тях много "гъделчета", които да оправдаят и по-високите цени.

Сред предимствата на подобен род комплекси са: красиво озеленени и големи паркове, детски площадки и занималня, открити площадки, специално оборудвана площадка за домашни любимци, фитнес и СПА център, подземна пътна мрежа и паркинги, самостоятелен контрол на енергийните разходи, добро разположение с изглед, примерно към Витоша, 24-часова охрана, поддръжка на общите части, добра инфраструктура с магазини и др.

Определено може да се каже, че подобен род комплекси (разбира се, ако зад тях стои сериозен инвеститор и изпълни обещанията си) биха могли да ви осигурят един доста висок стандарт на живеене.

Както се казва обаче, качеството си има цена. Разбира се, за да поддържате подобен стандарт на живот, трябва да имате достатъчно по размер средства.

И тук идват основанията, които биха ви задържали от подобна инвестиция, като те са предимно финансови. От една страна, за да живеете в такъв комплекс, трябва да си купите жилище в доста по-ранна фаза на проекта - около "първа копка".

Това означава, че ще трябва да имате възможност да изчакате между 2 и 3 години преди реално да започнете да ползвате своето жилище или казано по друг начин - да имате друго жилище за този период. Разбира се, ако сте под наем, това се превежда в допълнителни разходи за наем, както и неудобството от това да ви изгонят, да вдигат наема, или невъзможност да си направите временното жилище по-уютно.

Ако към това добавим и забавяне на завършването на проекта поради големината му, невъзможността да се съберат подписите на големия брой живеещи в него и други независещи от строителя фактори, то ситуацията може да се окаже доста неприятна.

Цената на подобен лукс традиционно се заплаща допълнително над средната за пазара. Така например, ако срещу 900-1000 евро за кв. м (за България, разбира се, брутна площ), бихте могли да си намерите жилище, готово, да кажем, след 6 месеца или година, то за да се настаните в комплекса от затворен тип ще са ви нужни с между 10-20% повече, както и около две години повече чакане.

Моментът с локално парно и поддръжка на пръв поглед също е много добър, но безспорно и той си има скрити недостатъци, особено при недобросъвестност на фирмата, на която е поверена задачата. Може да се окаже, че сметките, които плащате за газ, включват една значителна "надценка", а тези за поддържане направо да са си "кражба".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg