Забавянето в сектора на имотите у нас - факт, който може да се види

2635
Забавянето в сектора на имотите у нас - факт, който може да се види

Забавянето в сектора на недвижимите имоти е факт и вече може да се види - дори и с просто око.

Прави ли ви впечатление колко много празни апартаменти има в на пръв поглед завършени сгради, колко голям процент от тях вечер остават с тъмни прозорци?

На все повече от тези сгради, със стартирало строителство преди две-три години и в последна фаза на завършване, висят табели „продава се“ или „отдава се под наем“ - нещо нетипично за началната фаза на изграждане.

Изведнъж се оказа, че на пазара има значително предлагане. Нещо, което определено можем да наречем "нова тенденция".

При проучване на сектора преди две години щяхте да се окажете в ситуация, където е трудно да намерете нещо в значително по-напреднала фаза на строеж, което да ви устройва.

Тогава жилищата се купуваха „на зелено“, а разликата между цената в началната фаза и завършено строителство достигаше дори и 20-30%.

Разбира се, за това имаше обясними фактори, като един от тях бе, че търсенето значително изпреварваше предлагането, цените бяха в началната си, или, да кажем, средната си фаза на повишение, а към страната ни се проявяваше огромен спекулативен интерес от чуждестранни купувачи, непосредствено преди присъединяването ни към ЕС.

Ако трябва да сме честни, спекулативен интерес проявяваха и голяма част от родните инвеститори, които традиционно винаги са имали склонност към вложения в сектора.

Какво обаче се случи? Това, което на всички ни е известно. България бе страната с най-поскъпващи имоти през изминалата година – факт, до голяма степен, напълно логичен поради ниската база, от която стартираха цените.

Значителното повишение при имотите привлече към себе си голям брой "предприемачи". На въпрос с какво се занимаваш все по-често срещаният отговор стана - "строителен предприемач съм".

Разрешителните за строеж се повишаваха в пъти от година на година, като цените на парцелите скочиха изключително много. Разходите на строителите обаче растат заедно с инфлацията на суровините, строителните материали и заплатите на населението.

На пазара се очакват през тази и следващата година (в случая разглеждаме София) да излязат значителен брой имоти. Темпът на ръста на цените започна да се забавя чувствително, което е напълно логично - на фона на това, че в сравнение с доходите на населението, те стават все по-трудно достъпни.

Забавянето на ръста на цените, който е и резултат от кризата, обхванала европейските пазари на имоти, усещана и в страните от ЦИЕ, отблъсна чуждестранните инвеститори. Очаква се и постепенно да започне да изкарва на пазара все повече продавачи, закупили имоти с инвестиционна цел преди две-три години.

Именно тези продавачи са голямата заплаха пред бъдещия ръст в цените на недвижимите имоти, като могат сериозно да навредят на предприемачите и особено новите такива, чиито разходи са значително по-високи през последната една година.

Закупили имотите по 500 евро за кв. м преди три години, дори и "мръсна площ", с инвестиционна цел, към момента цена от 1 000 евро за кв. м би устроило голяма част от тях - или доходност от 100%.

Една подобна перспектива, ако не доведе до спад в цените на имотите (поради ръста на разходите на строителите, както и повишението на доходите на населението), определено би могла да доведе до сериозно забавяне на ръста, който сме свикнали да наблюдаваме през последните години.

Нека да дам един пример. В сграда, придобила акт 16 преди половин година, във вход с 26 апартамента, към момента обитаемите са едва осем, като това е заетост от около 30%.

Фактът, че останалите апартаменти стоят празни, ме навежда на мисълта, че едва ли хората не биха живели в тях и биха предпочитали да плащат наеми. Ако не им бяха второ жилище.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...