Защо затворените комплекси са предпочитани?

2844

Подобно на всеки един пазар и този на недвижимите имоти също търпи промени и еволюира. Причината за това се крие в промяна на нагласите и желанията на потребителите, които са двигател на всяка една трайна промяна.

Цените на имотите отбелязаха значително понижение през последните години от своите максимуми, а пазарът се доминира от купувачите.

Това напълно по естествен път доведе и до по-високите изисквания от страна на потребителите, както и по-голяма конкуренция между строителните предприемачи.

Настоящите условия на пазара доведоха до това  смятаните за недостижими преди три-четири години комплекси от затворен тип да са с цени, доста близки до тези на останалите типове имоти - ново строителство.

Това до голяма степен е следствие на нормалния мащаб на маржина на печалба, търсен от инвеститорите в подобни проекти и икономиите от мащаба.

Тези имоти започнаха да стават приоритет в списъка на търсените от купувачите, а причината е добрата локация, високото качество на изпълнение и по-високото качество на живот, който предоставят.

Според наскорошно анкета на Colliers International новопостроените тухлени жилища в затворените комплекси са с най-голям шанс за повишение в цените на имотите (ако има такъв), като те са посочени от 60% от анкетираните.

Сред предимствата на тези комплекси са: красиво озеленени и големи паркове, детски площадки и занимални, открити площадки, специално оборудвана площадка за домашни любимци, фитнес и СПА център, подземна пътна мрежа и паркинги, самостоятелен контрол на енергийните разходи, добро разположение с изглед, примерно към Витоша, 24-часова охрана, поддръжка на общите части, добра инфраструктура с магазини и др.

Определено може да се каже, че подобен род комплекси биха могли да осигурят един доста висок стандарт на живеене.

Качеството обаче си има цена. Разбира се, за да поддържате подобен стандарт на живот, има съпътстващи разходи  за поддръжка, които са на значително по-високи нива за кв. м. жилищна площ в сравнение с конвенционалните новопостроени сгради.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

555
# 0
14:06 | 7 June 2012
Аз пък мисля, че жилищата намиращи се в комплекси от затворен тип в курортите, стават все по голяма тежест за притежатилите им благодарение на таксата поддръжка на общите части.Като цяло инвеститорите, чрез формални врътки за притежаване на голям процент общи части и базирайки се на "недодяланият" закон за етажна собственост изнудват собствениците да плащат нереално висока такса поддръжка.Това е една от главните причини, собствениците масово да искат да ги продадът, като обезценката им за 5-6 години е повече от 3 пъти.Така например имоти купени за 1400-1600 евро за кв.метър, сега се предлагат за 400-500 евро за кв.метър и пак няма куповачи.
Joyce
# 1
19:05 | 12 May 2012
What a pleasure to find somneoe who thinks through the issues
baihui
# 2
18:03 | 26 March 2012
predpo4itat gi shtoto nema mangali i nikoi ne pikae po vhodovete
да вървят по дяволите тези комплекси
# 3
14:03 | 26 March 2012
всичко става скъпо - кога ще си купи жилище обиктовения българин - който плаща данъците на тази държава ???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg