Земята в Букурещ може да поскъпне между 30-35% през следващите няколко години

641
Земята в Букурещ може да поскъпне между 30-35% през следващите няколко години

Очаква се цената на земята в Букурещ да регистрира повишение в диапазона между 30-35% през следващите няколко години, прогнозират специалисти от агенцията Residential Department of Regata estate пред румънския ежедневник Nine o'Clock.

Силен ръст са отбелязали цените на парцелите в столицата през изминалата година, когато те регистрираха повишение от 120%, в сравнение с предходната.

От агенцията прогнозираха още стагнация при цените на старите апартаменти през следващата година, след поскъпването им и бумът на новото строителство.

Статистически данни сочат, че търсенето на апартаменти в румънската столица възлиза на 100-150 хил. броя годишно, докато предлагането е относително ограничено и е в диапазона на едва 5-7 хил.

Пазарът на недвижими имоти в северната ни съседка продължава положителния си тренд на развитие и през настоящата година, след присъединяването на страната към ЕС.

Сделките с недвижими имоти в Румъния са се повишили с 60% за първите девет месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата.

За периода те са възлезли на 800 млн. евро, като в основата им е стояло сключването на големи сделки от австрийски, израелски и британски инвеститори. Сред големите инвеститори са били компании като Immoeast, Europolis, Globe Trade Center (GTC), Cefin, Teesland, Trigranit и др., инвестирали основно в сегменти като офис- и търговски недвижими имоти.

Освен цените на парцелите обаче, повишение се очаква да регистрира и цената на земеделската земя.

Цената на хектар (10 дка) земеделска земя в Румъния може да достигне до 6 000 евро в следващите пет години, което е близо до средната цена в ЕС, съобщиха румънските медиите в началото на месеца.

В момента цената е 1 500 – 2 000 евро за хектар. Все повече чуждестранни инвеститори, най-вече от Италия и Германия, решават да започват селскостопански бизнес в Румъния.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg