Жилищата в Ирландия с първо месечно понижение от пет години през март

1219
Жилищата в Ирландия с първо месечно понижение от пет години през март

Цените на жилищните недвижими имоти в Ирландия са регистрирали първото си месечно понижение през март от пет години насам, посочи индексът на tsb/ESRI относно цените на жилищата в страната.

За март те са отбелязали понижение от 0.6%, в сравнение с предходния месец, като последното им понижение бе през януари 2002 година, когато отбелязаха спад от 0.9%, когато стартира бума в цените на недвижимите имоти в страната.

На годишна база ръстът в цените на недвижимите имоти се е забавил до 7.4%, в сравнение с 9.5% през февруари, посочиха още изнесените данни.

Известно забавяне в сектора на недвижимите имоти в страната се наблюдава през последните месеци, на фона на силното им повишение от последните години, както и в резултат на по-високите лихви в еврозоната и очакванията за продължаващия им ръст.

Към момента краткосрочните лихви в 13-те страни, ползващи еврото като основна валута са при ниво от 3.75% на годишна база, като по всяка вероятност Европейската Централна Банка ще прибегне до още едно тяхно повишение на срещата си през юни.

Допълнително негативно въздействие върху цените на недвижимите имоти в Ирландия се оказва от очакваните в средата на годината данъчни реформи относно сделките с недвижими имоти.

Охлаждането на пазара на недвижими имоти в Ирландия става малко след наблюдаваното такова в Испания довело до масови разпродажби и силен спад на търгуваните на борсата акции, както на строителни компании, така и на фондове за инвестиции в недвижими имоти.

През първото тримесечие ръстът в цените на недвижимите имоти в Испания се забави до 7.2% на годишна база, което бе и най-ниската стойност на ръста от 8 години насам.

По данни на NCB Цените на недвижимите имоти в Ирландия са се повишили от 290% от 1996 година насам, на фона на поскъпването на тези в Испания от 220% за същия период.

Забавянето на ръста в сектора на недвижимите имоти се сочи от специалистите и като най-голямата заплаха пред ръста на бързоразвиващата се икономика на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...