Жилищата в София могат да поевтинеят с 10% тази година

1594
Жилищата в София могат да поевтинеят с 10% тази година

Цените на жилищата в София могат да регистрират спад до 10% през тази година, като основната част от евентуалното понижение би се случило през първата половина на годината. Това прогнозираха на днешната пресконференция на Colliers International.

Предлагане

През втората половина на 2009 г. предлагането на нови жилища продължи да нараства с умерени темпове. Според данните, публикувани от Националния статистически институт, увеличението е наполовина в сравнение с нивата от 2008 г.; през 2009 г. завършените жилища са били с 41% по-малко в сравнение с тези през 2008 г.

Като цяло предлагането на качествени имоти на пазара беше ограничено. Много малко проекти бяха стартирани през втората половина на 2009 г., по-голямата част от които с предварително отпуснато финансиране, но забавени поради някои административни пречки.

Продължи строителството на много жилищни проекти, но при забавени темпове. Имаше и временно замразени строежи поради липса на финансиране или слабо търсене. През втората половина на 2009 г. предлагането на ипотекирани жилища се увеличи, съдейки по ръста на оферти от този тип на пазара. Все още, обаче, предлагането на такива имоти не е силен фактор, който да се отрази на сегмента.

Търсене

След почти пълното затишие в началото на 2009 г. през август/ септември търсенето започна да се активизира. Това се дължеше на по-лесния достъп до ипотечно финансиране, на лекия спад на лихвените проценти и на по-ниските ценови нива. Плащането с пари в брой продължава да бъде широко разпространено при покупката на жилище.

Като цяло купувачите разполагат с по-ограничени бюджети и не са склонни да ги увеличават. Това води до две основни тенденции. Купувачите, които преди търсеха жилище с една спалня, вече предпочитат по-голямо жилище с две спални. Други, които не можеха да си позволят покупката на жилище, в момента активно търсят по-малки апартаменти с една спалня. По-голямата част от търсенето е концентрирано върху имоти с ценови равнища от под 1 000 евро/кв.м за напълно завършени жилища. Рядко се наблюдават сделки с имоти, преди да бъдат завършени.

Като цяло тенденциите на пазара се определят от търсенето, като купувачите извличат ползи от ситуацията, договаряйки оптимални цени и условия. Пазарът на имоти с цел инвестиция беше сведен до нула през втората половина на годината. Търсенето през този период бе породено основно от спешни жилищни нужди.

Финансиране

Ипотечните кредити бяха достъпни през втората половина на 2009 г., въпреки високите лихвени равнища, които достигнаха своя връх през юли 2009 г. - 10.5% за кредити в български лева

През второто полугодие на 2009 г. ипотечните кредити най-често покриваха 60-70% от оценъчната цена на имота. При някои проекти, отличаващи се с високо качество, добра репутация и финансова стабилност на предприемача, банките отпускаха финансиране в размер на до 80%.

През втората половина на 2009 г. най-голям шанс за банково финансиране имаха домакинствата с общ приход от над 1 000 евро/месец, без потребителски кредити и стабилни професии. Важна роля в одобряването на кредит играят и локацията, инфраструктурата и етапът на завършеност на желания имот.

Продажни цени

Средната офертна цена в престижни и бързо развиващи се квартали (предмет на разглеждане на доклада продължи да бележи спад през второто полугодие на 2009 г., като на годишна база той достигна средно 20% .

Има осезаеми разлики между кварталите, без да може да се отдели определен район, който да е останал незасегнат от пазарните условия. Единствено цените в Докторска градина останаха на нива, по-високи от тези през 2007 г., но трябва да отбележим, че цената се базира на много малко оферти с голяма вариация в офертните цени за квадратен метър.

Някои предприемачи бяха готови да продават на занижени цени - близки дори до строителната себестойност на проекта. По-малко зависимите предпочетоха да задържат цените, но елиминираха повечето разходи за реклама и продажби.

Наеми

Наемните нива в престижните райони на София следват тенденцията на останалите сектори в жилищния пазар. На годишна база наемите са паднали средно с 25%, като квартали като Иван Вазов и Изток бяха дори малко по-засегнати. Там наемните нива паднаха със средно 2 евро/кв.м/месец през 2009 г., достигайки среден наем малко над 5 евро/кв.м/месец.

Тенденцията е подсилена и от дължащия се на икономическата ситуация намаляващ брой чужденци, работещи в страната - традиционен двигател на търсенето.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg