Зима 2011 - нов студ скова жилищния пазар

2597
Зима 2011 - нов студ скова жилищния пазар

Дългоочакваното размразяване на жилищния пазар се отлага за неопределено време. 2011 година започва вяло, с леко пързалящи се надолу цени.

От 1 януари до 31 март т. г. в София има 9% спад на покупко-продажбите на имоти спрямо същия период на 2010 г. Сделките се стопяват за година от 4002 на 3644, сочат данни на службата по вписвания.

Пазарът сякаш отново се връща към "мъртвилото", познато от зима 2008/09 г. Продажбите тогава се сгромолясаха над два пъти. Падането от високо звучи така, облечено в числа - за първото тримесечие на 2008 г. се изповядаха феноменалните 8035 сделки - рекорд, който едва ли скоро ще бъде докоснат. А в началото на 2009 г. пазарът се сви до 3618 операции.


"Имотният пазар е в застой и напомня времето от 1999-2000 г. Интересът към жилищата е като танц - една стъпка назад и две напред. Януари беше слаб месец, през февруари и март купувачите леко се активизираха. Пазарът е на приливи и отливи, влияе се от случващото се в икономиката. При нов повей на кризата - у нас и в Европейския съюз, има опасност танцът да се превърне в танго - един силен месец, последван от два по-слаби", коментира Страхил Иванов, управител на "Явлена".

Новият изпълнителен директор на "Адрес" Георги Павлов също е на мнение, че месец с месец не си приличат. Според него от началото на годината сделките в София отбелязват лек ръст, но трендът остава скрит. Обяснението - през 2009-2010 г. се финализираха много сделки за имоти, купени "на зелено" през 2007-2008 г. Така статистиката за миналите две години се "наду" и сега излиза, че има спад, сподели Павлов.

В края на април националният статистически институт излезе с актуални данни за жилищните цени. Освен в София апартаментите поевтиняват леко в още 22 града.

Преди дни от "Райфайзен имоти" оповестиха анализ за първото тримесечие. Данните им за реални сделки показват, че цените на жилищата в София падат с 5.2%, а в Пловдив - с 6.7%. Само край морето имотите са на положителна територия - 1.9% ръст във Варна.

Имотният пазар изглежда изпаднал в епопея на забравените и може да се обрисува с Вазовото "отникъде взорът надежда не види".

 

"Животът винаги е показвал, че е по-пъстър, отколкото очакваме. Оптимизъм могат да внесат банките - с разчупване на политиката и снижаване на лихвите по ипотечни кредити. Вторият катализатор ще е ръст на икономиката и вдигане на доходите", каза Страхил Иванов.

Банките са най-силният фактор на имотния пазар. Когато свалят лихви и подобряват условията, те предизвикат търсене. И обратно - затегнат ли ипотечното кранче, могат да изстудят и най-разгорещения пазар.

"Банките сега са активни по-отношение на най-добрите, платежоспособни клиенти. За масовия кандидат-купувач със средни доходи условията не са най-прекрасните. Но да не забравяме, че България е сравнително бедна страна и проблемът с достъпността на жилищата няма да изчезне изведнъж", допълни Георги Павлов.

Източник: в. Труд

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

адфг
# 0
17:05 | 7 May 2011
Изказват се хора незапознати с материята ?Танго ? Какви ги плещите бе ? Имоти =обратен кеш флоу Имоти = стабилни загуби дългосрочно Имоти = никога няма да бъдат купувани вече както предкризисно
а какво идва
# 1
11:05 | 6 May 2011
след студа ??? имаме ли вече "ДОСЕТИЛИ СЕ"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg