Златните правила на собственика на жилище

749
Златните правила на собственика на жилище

Нищо не нанася по-сериозен удар върху жилището ни, като сериозният спад в цената му. За повечето от нас закупуването на жилище е най-голямата инвестиция, която изобщо правим в живота си, пише domain.com.au.

Кредитната криза, увеличените лихвени проценти и плащанията на месечните вноски към банката кредитор продължават да създават множество главоболия за собствениците на жилища, закупени на кредит.

Затова прогнозите на някои анализатори в сектора, че в дадени райони цените на имотите могат да спаднат с над 20% в следващите няколко години, плашат хората много. Голяма част от собствениците на жилища се надяват тези прогнози да не се окажат врени.

Все пак, от време на време някои оптимистични прогнози като тази на анализатора Шарпнел от BIS успокояват обществото. Според него стагнацията на пазара на недвижими имоти ще отмине до края на тази година и цените ще се върнат бавно към нормалните си стойности.

Недостатъчното строителство на нови жилища и същевременно увеличаващият се брой на населението неминуемо ще доведе до понижение в цените на някои от компаниите, с цел задължителна продажба на жилищата.

Освен това се очаква и улесняване на кредитните условия за жилищен заем от страна на банките, което ще бъда последвано от понижение в основните лихвени проценти, още веднъж ще направи жилищата по достъпни на купувачите.

Освен това, с постигнатият икономическият ръст на която и да е страна е свързано и нарастването на възнагражденията на гражданите. Според някои анализатори средната работна заплата в развитите страни ще се увеличи с около 22% до 2011 г., а в развиващите се е възможно даже още по-голямо увеличение.

Въпросът доколко е подходящо закупуването на жилище сега или след няколко години, зависи от условията на пазара, но преди всичко зависи от вашите възможности и желания да направите тази стъпка.
И ако решите да закупувате ново жилище, имайте предвид няколко неща, за да не останете разочаровани още през първата или втората година, след като сте го купили.

Винаги гледайте вноските по изплащането на жилището ви да са в рамките на не повече от 20% от месечните ви постъпления. Това със сигурност ще ви предпази от евентуални изненади и изпадане в трудно положение.

Надейте да купувате имот, ако не сте решени да живеете в него поне за следващите седем до десет години. Може да се окаже, че на втората година сте намерили нещо много по-добро, а ви остава още 15 години, докато изплатите жилището, в което живеете в момента.

Никога надейте да взимате прекалено много пари в заем от банката. Колкото по-малък в ипотечният ви кредит, толкова по-малко време ще ви е необходимо да го върнете, независимо от условията на пазара.

Никога не забравяйте, вие не купувате жилище, за да направите пари от него, а за да живеете там.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg