Значителен ръст в търговските недвижими имоти

1055
Значителен ръст в търговските недвижими имоти

Наличността на офисни площи, предназначени за отдаване под наем, продължава да нараства постоянно. Пазарното проучване на Colliers International за втората половина на годината посочва общата наличност от такива площи от офиси Клас А и Б в размер на 606 500 кв. м, болшинството от които разположени в градските периферни зони. Този обем представлява 10-процентно увеличение от началото на 2007 г.

Процентът на незаетите площи се запазва на 5.1%, като се увеличават свободните офис площи в покрайнините за сметка на идеалния и широк център. С очакваните над 330 000 кв. м офиси Клас А и Б в строеж в крайните райони, този процент може да се увеличи в следващите периоди.

Проучването на Colliers International посочва също така, че търсенето на офисни площи се дължи предимно на разрастването или преместването на офисите на компаниите, както и на навлизането на няколко нови международни компании на пазара.

Офертните цени на предлаганите наеми продължават възходящата тенденция от първото полугодие. Най-значителният ръст се наблюдава в широкия център, където наемите на офисни площи почти достигат тези в идеалния център. Причина за това са няколкото сравнително големи сделки в идеалния център, които намалиха темпа на нарастване на наемите там.

Офиси Клас А се предлагат на наемни нива между €12 и €26 на кв. м на месец във всички подсегменти.

Търговските центрове остават най-динамично развиващият се сегмент на пазара на недвижими имоти в България. Според последни данни на Colliers International към края на юни 2007 г. брутните отдаваеми площи на молове в развитие са се увеличили със 138 500 кв. м и възлизат на 201 000 кв. м в строеж. Общата отдаваема площ на съществуващите проекти възлиза на 105 500 кв. м. С изключение на няколкото проекта с относително по-слаби бизнес и дизайн концепции, всички останали търговски центрове се радват на пълна заетост.

През първата половина на 2007 г. започна строителството на три нови търговски центъра: Carrefour Мол и Търговски Център Сердика в София и Мол Стара Загора, като пазарът положително възприема и навлизането на нови, опитни международни инвеститори със значими проекти.

Варна привлича голям брой проекти на нови търговски центрове и се очертава като силно конкурентен пазар с пет проекта, разположени в радиус на един километър един от друг.
Предпочитаните търговски улични локации в София продължават да поддържат най-високи наеми от €20 до €125 на кв. м на месец срещу едва €30–€ 55 на кв. м на месец в търговските центрове и моловете, както посочва докладът на Colliers.

Постепенно логистичните и индустриални площи се превръщат в активен и атрактивен сегмент на пазара на недвижими имоти и все повече влизат в полезрението на инвеститорите. Пазарното проучване на Colliers International за втората половина на 2007 г. включва няколко проекта с площи за отдаване под наем в строеж или в крайна фаза на планиране. Тези проекти ще променят с течение на времето съществуващата в момента диспропорция между индустриални площи, които се ползват от собствениците им и площи, които се изграждат според спецификациите на наемателите.

Към края на юни 2007 г. индустриалните площи за отдаване под наем в района на София са 160 000 кв. м, или 13% от общите налични площи. Наемите на висококачествени, съвременни индустриални площи остават стабилни в границите между €3.8 и €5.5 на кв. м на месец.

Colliers International е водеща международна консултантска компания за недвижими имоти с повече от 260 офиси в над 50 страни. В световен мащаб Colliers управлява имоти с обща площ над 65 милиона кв. м и разполага с над 10 000 висококвалифицирани професионалисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg