Знаете ли колко ви струва кредитът?

1717
Знаете ли колко ви струва кредитът?

Когато става въпрос за кредити, много често хората не са съвсем наясно колко ще им струва това удоволствие. Заслепени от идеите в главата си как ще похарчат средствата, те не си дават сметка дали могат да си го позволят, както и колко ще им излезе кредитът.

А това определено може да се каже, че са ключови въпроси, особено поради факта, че един кредит тежи дълго време върху бюджета на кредитополучателя и този на цялото му семейство.

Преди да решите да теглите кредит е добре да сметнете колко ще е месечната ви вноска, какви ще са първоначалните ви разходи, както и да изчислите ще ви остават ли достатъчно средства, за да поддържате нормален стандарт на живот след погасяването на вноската.

Ако не си направите добре сметката, може да изпаднете в не особено благоприятното положение, в което в момента са хиляди щатски домакинства, а именно да не успявате да си погасявате вноските, което може да доведе до раздяла с имущество.

Изследвания посочват, че истинската тежест на кредита се появява сред втората или третата година по неговото погасяване. Това донякъде е така, защото често хората не харчат всички пари от кредита наведнъж, а са склонни да заделят малка част от него, която да им подсигурява вноските за известен период от време.

Две или три години, също така, е достатъчен срок, за да смените своята работа (или в най-лошия случай да останете известно време без такава), инфлацията (особено ако тя е голяма) да намали или изяде част от доходите ви, както и да усетите остра нужда от някаква относително голяма по размер нова инвестиция от рода на текущ ремонт на вашето жилище, нуждата от закупуване на автомобил, образование за децата ви или много други.

В един такъв момент се усеща истинската тежест на един значителен по размер заем, особено в случаите, както е в България - вноските често да превишават целия доход на кредитополучателя.

Повишаването на цените на имотите у нас и бумът при ипотечното кредитиране доведоха до ситуация, при която домакинствата могат да кандидатстват за значителни по размер кредити срещу залог на своето жилище.

В същото време конкуренцията между банките за нови клиенти доведе до улеснена процедура за отпускането на средства при по-слаб контрол, резултатите от които всички се досещаме какви могат да бъдат.

Масираната реклама за бърз и лесен достъп до ипотечен кредит оставя измамно чувство в много кредитоискатели. Съществуват, например, и хора, които са убедени, след като са гледали реклама, че лихва от 6.5% означава, че ако вземат, да кажем, сто хиляди лева, ще върнат 106 500 лева след двадесет и пет години (не казвам, че те са много).

Подмамени от някаква промоция, хората често бързат да изтеглят кредит и веднъж задействали процедурата по кандидатстване в процеса, разбират за още много други такси, които ще им бъдат взети по пътя - за разглеждане на документи, за застраховка на имота, за административно обслужване всяка година, еднократна в началото при отпускане на кредит, наказателна при желание да го рефинансират срещу такъв с по-добра лихва, за нотариус и много много други еднократни и постоянни такси.

Някои хора може и да не обръщат внимание на лихвата, но тя също е от съществено значение, особено когато става въпрос за по-дългосрочен заем.

Един малък пример ще илюстрира това. При кредит в размер на 20 000 евро и лихва от 7.5% за 25 години размерът на месечната ви вноска е 147.8 евро, докато същият кредит с лихва от 8.5% за същия период ви добавя 13.25 евро на месец или близо четири хиляди евро за целия период.

Сега си представете размерът на заема да е два пъти по-голям, а разликата между лихвите да не е един, а примерно - два, или дори четири процента при кредити без доказване на доход.

Разбира се, освен да гледате лихвата, трябва да проучите и скритите такси. Често банките намаляват официално обявения размер на лихвата си, като част от нея завоалират в ежегодна такса за управление.

Добре е, когато видите размера на месечната си вноска с включени всички такси, които ще ви дадат от банката, да си изчислите и реалния размер на изплащаната лихва, като използвате, примерно, кредитен калкулатор, който можете лесно да намерите в интернет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg