Антон Андонов, ЕРА: Имотите са най-добрата инвестиция в последните години

2413
Антон Андонов, ЕРА: Имотите са най-добрата инвестиция в последните години

© Profit.bg

„Ние сме един стабилен пазар, със здравословен ръст на цените на имотите. По света има доста горещи пазари, включително и в Европа, при които ръстовете на цените надхвърлят 10%. За разлика от това, в България цените растат, но в рамките на 5-6% годишно". 

Това каза по време на своето участие в имотната дискусия на Шумът на парите изпълнителният директор на ЕРА България Антон Андонов.

ЕРА е глобална компания с вече 50-годишна история, като в България е вече от 15 години. Основно помага на клиентите да купуват, продават и финансират жилищни имоти, като страната ни стои добре на глобалната карта на пазара на недвижими имоти.

Според Андонов вече има нов фактор, който движи пазара в момента. Основните фактори до този момент бяха покачващата се покупателна способност на хората в България, кредитирането, което беше движеща сила години наред заради ниските лихви по жилищните заеми, вътрешната миграция, както и завръщането на част от българите от чужбина.


Като основен фактор сега обаче се оформя и липсата на добра алтернативна доходност за вложенията ни.

„Нашите данни сочат, че най-добрата инвестиция за последните 5 години е инвестицията в недвижим имоти. Средногодишният ръст от 2015 г. насам възлиза на 15%“, каза още Андонов.

Той уточни, че в последните 5-6 години цените на имотите растат с 8.7% на годишна база, а за последните 15 г. средно с 6.5 процента. Само наемът, от своя страна, расте с 6% годишно. Не казваме, че имаме доход от наем от 6%, а че самият наем се покачва, което нарежда имотите сред най-добрите вложения за парите ни, посочи Андонов.

Българинът традиционно разчита и инвестира в имоти, а като добавим, че това вложение е нискорисково, това обяснява какво се случва на пазара в момента.

Андонов обясни, че през миналата година, заради COVID кризата и задаващата се икономическа криза, са очаквали хората да изчакат с покупката на имоти, както и с тегленето на нови заеми. Случи се обаче точно обратното и се изляха сериозни средства в покупката на имоти.

Най-накрая Европейската централна банка успя да мотивира и нас да извадим парите, които до миналата година носиха 1% доходност, сега е 0%, а за по-големите спестявания дори и минусова доходност, заяви той.

„Трябва всички да разберем, че когато искаш да закупиш жилище с две спални, ще трябва да инвестираш около и над 150 хил. евро за София и над 100 хил. евро в останалите големи градове на страната“, каза още експертът.

Според Андонов нормално е срещу тези пари новодомците да очакват качество. Той посочи, че купувачите не се интересуват, че цените на основните суровини нарастват, а заплащането в сектора също се покачва. 


 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg